Kommentti: Kaapo Kakko karskissa koulussa – NHL:n uusi suuntaus vääristää tilannetta

Kaako Kakolla on ollut vaisu alku NHL:ssä – arki iski vasten jääkiekkoilijatähden kasvoja 7:21
Videolla MTV Uutiset Liven keskustelua Kaapo Kakosta.

New York Rangersin Kaapo Kakon alku NHL:ssä on ollut pettymys, kaikkein eniten hänelle itselleen. MTV Urheilun Marko Leppänen pohtii Kakon tilannetta. 

Kun Kaapo Kakko pelasi viime kaudella TPS:ssä, kaikki mihin hän koski, muuttui hunajaksi. Kakko hätisteli susikädellä kokeneita pakkeja sivuun kulmissa, nousi vaivattomasti maalille ja iski komeita osumia. 

Sama laulu nuorten maaottelupeleissä. Tietenkin juuri hän ratkaisi nuorten maailmanmestaruuden jatkoajalla. Nyt vaihteeksi tahtomaalilla luukulta. 

Eivätkä aikuisten MM-kisatkaan tuottaneet suurempia vaikeuksia, varsinkaan alkusarjassa. Kanadan maajoukkuepelaajat olivat alle euron hintaisia tavaratalon muovikeiloja, kun Kakko otti kiekon ja ohitti heidät. 

Maailmanmestaruus, juhlat ja kesänviettoon. Täyden kympin kausi. 

Kakko tuli valtavilla odotuksilla Manhattanille. 

Tietenkin aallonharjalla ratsastaminen jatkuisi. Kädet pystyyn joka ilta maalin merkiksi. Tulokasennätykset uusiksi ja Calder Trophy kainaloon Jack Hughesin nenän edestä. 

Kunpa tuo työ olisikin niin helppoa. 

Kakon eleistä ja kommenteista on paistanut tuska alkukaudella. Rangers on pelannut heikosti, ja Kakko on jäänyt taustarooliin joukkueessa. Tehoja on tullut vain 1+1. 

Kakon tilanteessa on kyse enemmän normaalista nuoren miehen kehityskaaresta kuin siitä, että ura olisi lähtenyt jollain tavalla ratkaisevasti vinoon. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kakon tilannetta vääristää se, että NHL:ään on noussut viime vuosina kovaa tahtia Connor McDavidin ja Auston Matthewsin kaltaisia supernousukkaita, jotka ovat ottaneet tilanteen haltuun välittömästi. 

Jos Kakko ei ihan samaan heti pysty, kansallista hätätilaa on turha julistaa. Kyse on 18-vuotiaasta, joka on niin nuori, ettei saa ostaa vielä edes alkoholia baarista nykyisessä asuinpaikassaan. 

Vaikka NHL:stä onkin tullut kymmenen vuoden aikana entistä enemmän nuorten liiga, sarjaan ei marssita kuin Esson baariin. Uusi pelityyli, matkustaminen ja kymmenet erot toimintatavoissa vaativat opettelun. 

Kun katsoo naapurileiriin New York Devilsiin, ei sielläkään maailmaa olla hetkessä valloitettu. Jack Hughesin alku Devilsissä on ollut vielä Kakkoakin tuskaisempi. 

Kakko on pelannut NHL-urallaan nyt seitsemän ottelua. Jos hän pelaa tuhat peliä, väliin mahtuu monia muitakin seitsemän pelin jaksoja, joissa hän on tehnyt tehot 1+1. 

TPS:n kasvatilla on vielä paljon opeteltavaa NHL-elämästä. SM-liigassa hän pystyi loihtimaan laatupaikkoja yksin henkilökohtaisella virtuoosimaisella taidollaan. 

Ahtaassa NHL-kaukalossa hän tarvitsee entistä enemmän apua ketjukaverilta, joka "ostaa" sen parin sekunnin aikaa ja tarjoaa tarvittavan tilan edetä maalipaikkaan. 

Toistaiseksi ketjukaverien apu on ollut olematonta. Esimerkiksi sunnuntain ottelussa Kakon laidalla pelasivat Brett Howden ja Brendan Lemieux, joiden kiekkoäly ja tekniset taidot olivat esikoulutasoa tohtoriopiskelija Kakon rinnalla. 

Kakko ei pääse peliin sisään ollenkaan tasakentällisin, kun peli on selviytymistä omassa päädyssä. Ylivoimassa Kakko saa kiekkokosketuksia, mutta taikojen tekeminen sielläkin on vaikeaa, kun rytmi on kateissa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Valmentaja David Quinn ei ole päästänyt Kakkoa ainakaan turhan helpolla. Viime ottelussa Arizona Coyotesia vastaan Kakko pelasi viltityksen takia vain 9.51, kun nelosketjun hyökkääjänä pelanneen puolustajan Brendan Smithin peliaika oli 11.46.​​​​​​​

Quinn kuittasi Kakon hyllytyksen Arizonaa vastaan nihkeällä "liittyy pelin virtaukseen" -kommentilla. Tuleeko jollain mieleen Patrik Laine ja Paul Maurice?

Kakko antoi NHL-toimittaja Pasi Tuomiselle kommentteja, joissa hän purki turhautumistaan ja vähäistä peliaikaansa. 

– Välillä tuntuu, että voisi enemmänkin jäällä olla. Olisi hienoa päästä ykkösketjussa jossain vaiheessa kokeilemaan, Kakko sanoi. 

Kommentit levisivät kolmessa nanosekunnissa pohjoisamerikkalaisiin medioihin, muun muassa jättimedia New York Postiin. Nyt lausunnot ovat iso puheenaihe Rangersin kannattajien keskuudessa.

Hienoa, että Kakko jakaa aitoja tunteitaan, mutta lausunnot ovat semivaarallisia. Kakko ei ole vielä siinä asemassa, että hän voisi valita ketjukavereitaan. Sekin aika tulee. 

Kakko sanoi, että hän haluaa ratkaista pelejä. Minäkin haluan Ferrarin, kesämökin ja tuuhean siirtotukan. 

Ensin pitää tehdä vähän hommia. 

Lue myös:

    Uusimmat