Mainos

Kommentti: Jäitä hattuun! Mistään "brexit-sovusta" on vielä ennenaikaista iloita

1:15
Tämä brexit-sopimustilanteesta tiedetään nyt.

EU:n ja Britannian ilmoitus brexit-sopimusluonnoksesta ei tarkoita, että valmista on tullut, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki.

Brexit-sopu on syntynyt! Näin on julistettu monissa medioissa ympäri Eurooppaa sen jälkeen kun EU ja Britannia ilmoittivat, että yhteinen sopimusluonnos on syntynyt.

Se ei kuitenkaan vielä tarkoita että valmista on tullut, kaikkea muuta. Todellinen pullonkaula on vielä edessä Britannian parlamentissa. 

Riemu "brexit-sovusta" on sinänsäkin hiukan surkuhupaisaa, koska ongelmahan ei missään kohtaa ole ollut Brysselissä vaan Lontoossa. Mikään tarjottu sopimusluonnos ei ole mennyt Britannian parlamentin alahuoneessa läpi.

Tälläkin kertaa Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on jo etukäteen ilmoittanut, ettei tule hyväksymään uutta sopimusta.

DUP-puolueen tuki käytännössä tarvittaisiin, jotta sopimus menisi läpi. Britanniassa onkin varmasti lähipäivinä edessä aikamoinen taistelu parlamenttiedustajien sieluista, kun heitä yritetään käännyttää sopimuksen taakse.

Jos sopimusta ei tälläkään kertaa hyväksytä, on edelleen mahdollista että Britanniassa ajaudutaan ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin tai ääritapauksessa jopa uuteen brexit-kansanäänestykseen.

Ehkäpä todennäköisin skenaario on kuitenkin se, että kaikki nöyrtyvät sen verran että sopimus saadaan vietyä läpi.

Boris Johnson nöyrtyy hakemaan vähintään teknistä lisäaikaa, EU-parlamentti myöntää sen halutulle ajalle. Pohjois-Irlannin edustajat nöyrtyvät hyväksymään uuden, aika sekavan asemansa Britannian osana, kuitenkin kytkeytyneenä EU-järjestelmään sotkuisin säikein.

Tämä laiha kompromissiratkaisu estäisi kuitenkin sopimuksettoman eron, joka on useimpien mielestä pahin painajainen Britannian taloudelle. Sen ymmärtänee populististen heittojensa takana jopa pääministeri Johnson.

Tällä metodilla Britannia pääsisi eroamaan EU:sta edes jotakuinkin kuivin jaloin. Ja jos se ei onnistu, on edessä varmaankin jälleen yksi mullistus: Boris Johnsonille pelissä on panoksena brexit tai henkilökohtainen exit.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja