Kommentti: Huuhkajien tähtipelaajan loisto peittää usein alleen ongelman, jonka Irlanti-ottelun kaoottinen loppu paljasti

6:15
Tulosruutu: Suomi kaatoi Irlannin Fredrik Jensenin osumalla ja Lukas Hradeckyn torjunnoilla.

Glen Kamaran kehitys tähtitason suorittajaksi on yksi ilmeisimmistä Huuhkajien peliä viime vuosina parantaneista asioista. Hänen loistonsa alta pilkahtaa Suomen keskikenttäosaston kapeus vain harvoin.

24-vuotias keskikenttäpelaaja Glen Kamara oli Irlantia vastaan otetussa 1–0-voitossa jälleen Suomen parhaita kenttäpelaajia yhdessä toppari Joona Toivion kanssa.

Bulgaria-ottelussa lähes virheettömät tilastot kirjauttanut Kamara jatkoi keskiviikkona Irlantia vastaan tasan siitä, mihin hän sunnuntaina jäi.

Säkenöivästi 76 minuuttia Irlantia vastaan pelannut Kamara otti palloon yhteensä 87 kosketusta ja syötti sen eteenpäin 77 kertaa. Syötöistä 73 löysi kohteensa eli oman pelaajan. Syöttöprosentiksi muodostui komea 95.

Kamaran syötöistä kaikki kolme pitkäksi laskettua löysivät oman pelaajan ja yksi syötöistä oli niin sanottu avainsyöttö, joka halkaisi Irlannin puolustusta hyökkäyksen kannalta ratkaisevalla tavalla.

Kaksinkamppailuistaan Kamara voitti neljä kuudesta, kun taas hänen harhautuksistaan kaksi kahdesta olivat onnistuneita. Koko ottelussa Rangers-peluri menetti pallon vain kerran ja kertaalleen hän onnistui myös nappaamaan pallon Irlannin hallusta Suomelle.

Tilastoista ei suoraan näe, miten ratkaisevan tärkeä rooli Kamaralla on Suomen pallollisessa pelaamisessa. Se on liki korvaamaton.

***

Irlanti-ottelun viimeiset hetket alleviivasivat ikävällä tavalla Kamaran tärkeyttä Huuhkajille. Kun hänet vaihdettiin kentältä noin varttia ennen ottelun loppua, peli oli vielä täysin Suomen hallussa. Kotijoukkue onnistui pitämään palloa rauhallisesti ja siten puolustamaan johtoaan kontrolloidusti.

Kun Kamara ei enää ollut kentällä, Suomen pallollisen pelin taso romahti. Ottelun viimeinen viisitioista minuuttia oli enimmäkseen sinnittelyä ja pitkien purkujen viskomista. Pallon haltuunsa ottaneen Irlannin maali roikkui ilmassa, ja ainoastaan huuhkajavahti Lukas Hradeckyn huippupelastukset lopulta estivät vieraiden tasoituksen.

Kärjistetysti: kontrolli vaihtui paniikkiin.

Jälkikäteen ajateltuna Kamaran vaihtokomennus on helppo kyseenalaistaa, mutta peliminuuttien määrän rajaaminen lienee ollut päävalmentaja Markku Kanervan ennalta sopima kuvio pelaajan seuran Rangersin käskyttäjän Steven Gerrardin kanssa.

Huomionarvoisempaa on se, että Kamaran tähtiloisto ja kapteeni Tim Sparvin luotettavuus ottelusta toiseen ovat viime vuosina peittäneet alleen Suomen maajoukkueen huolestuttavan tilanteen keskikentällä.

Kaikki kunnia Veikkausliigaan äärimmäisen kovalle pelaajalle Rasmus Schüllerille ja Tanskan toisen sarjatason Esbjergissä mainiosti pelaavalle Joni Kaukolle, mutta pudotus avauskokoonpanosta vaihtomiehiin on tällä hetkellä keskikenttäpelaajien kohdalla mittava.

Vuosikausia tilanne oli vielä päinvastainen. Keskikenttäpelaajista oli maajoukkueeseen niin paljon tunkua, että heitä saatettiin jopa sijoitella muille pelipaikolle, jos tarvetta sattui olemaan. Nyt vastaavanlaista tarjontaa pelin ytimeen ei enää ole.

***

Suomen onneksi Kamara on vasta 24-vuotias. Sparv sen sijaan on jo 33, ja hänen korvaamisensa muuttuu kausi kaudelta ajankohtaisemmaksi.

Kun 26-vuotiaan Thomas Lamin odotettua harppausta uudelle tasolle ei vielä ole tapahtunut, katseet kääntyvät Juha Malisen valmentamiin Pikkuhuuhkajiin.

Olisiko toistaiseksi enemmän toppariksi profiloituneesta Aapo Halmeesta nousemaan A-maajoukkueen keskikentälle? Voisiko Onni Valakari muuntautua hyökkäävästä keskikenttämiehestä enemmän puolustavammaksi pelaajaksi?

Kasvaisiko 19-vuotiaasta Jaakko Oksasesta jämäkämpi suorittaja Ykkösliigan Wimbledonissa?

Kysymykset kertovat, ettei valmista vastausta pian edessä olevaan tilanteeseen ole olemassa.

Huuhkajilla on orastava pula kansainvälisen tason keskikenttäpelaajista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja