Huuhkajien tähtivahdin Lukas Hradeckyn uskomaton venytys pelasti voiton – sankari esitti Suomen tehomiehelle tiukan vaatimuksen: "Sitä ei saa leikata"

6:15
Videolla kuvaa Huuhkajien ottelusta.

Lukas Hradeckyn lisäajan venytys tolpan juuresta pelasti Suomelle 1–0-voiton Irlannista Helsingin Olympiastadionilla.

Bundesliigan suurseurassa Leverkusenissa ammatikseen palloja torjuva Lukas Hradecky osoitti Irlantia vastaan olevansa yksi maajoukkueen tärkeimmistä pelaajista, ellei jopa se kaikkein tärkein.

Kun 1–0-johtoasemaansa huterasti puolustanut Suomi sitä kaikkein kipeimmin tarvitsi, Hradecky nousi jälleen muiden yläpuolelle, välillä kirjaimellisesti, ja otti joukkueen harteilleen.

Yhden irlantilaispuskun Hradecky torjui ensin yli maalin ottelun loppuminuuteilla. Koko ottelun kannalta ratkaiseva torjunta nähtiin puolestaan lisäajalla.

Irlannin vaihtopelaaja Ronan Curtis pääsi puskemaan avopaikasta, ja osa vierasjoukkueen pelaajista oli jo tuulettamassa maalia, kun Hradecky kauhaisi pallon upealla venytyksellä aivan tolpan juuresta.

– Aika tärkeä. En ole hetkeen ottanut maajoukkueessa tuollaista torjuntaa. Hienoa, että saatiin sillä voitto ja saatiin taas ihan loistava tunnelma lopussa. Hemmetin hieno voitto, näkee, että joukkue on kasvanut, Hradecky maiskutteli ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Päävalmentaja Markku Kanerva kehui syystäkin Hradeckyn panosta Suomen voitossa.

– Luke on maailmanluokan maalivahti. Hän pystyy torjuntojensa lisäksi hakemaan keskityksiä ja pelaamaan jalalla hyvin, mikä taas auttaa meidän pelinavaamisessa, Kanerva eritteli.

Hradeckyn mukaan Irlanti oli keskiviikkona Helsingissä toista luokkaa kuin kuukautta aiemmin Dublinissa.

– Pakko kehaista Irlantia, teki meidän pelin vaikeaksi, paljon vaikeammaksi kuin Dublinissa. Oli aika vahva prässäämään, vaikka oli kolmen pelin viikko niilläkin. Isot peukut sinne.

"Teemu haisteli loistavasti"

Hradecky huomioi polveilleessa vastauksessaan myös Teemu Pukin oivalluksen, joka johti Huuhkajien voittomaaliin. Hyökkääjä prässäsi pallon Suomelle Irlannin maalipotkusta ja tarjoili sen maalin eteen. Flipperipallo päätyi lopulta Fredrik Jensenille, joka sai tökätä pallon lopulta melko lailla tyhjään Irlanti-maaliin.

– Näissä peleissä yleensä toinen joukkue voittaa, ellei pelata nolla–nollaa, vastustajan pienistä virheistä, ja Teemu haisteli loistavasti sen niiden maalipotkun.

Jo kolmannessa perättäisessä Kansojen liigan ottelussa osuneelle Jensenille Hradeckylla oli erityinen vaatimus.

– Se on se Tarzan-tukka. Sitä ei saa leikata ennen EM-kisoja.

Suomen kotivoitto oli taistelun tulos, eikä sitä voinut kehua näyttäväksi. Vierasjoukkue tuntui välillä saavan johtoasemassa pelanneen suomalaispuolustuksen jo köysiin. Hradeckyn lisäksi pelastuksista vastasi luottotoppari Paulus Arajuuri, jonka uhrautuva pelityyli sytytti myös yleisön useasti aplodeihin.

Katsojia Olympiastadionilla pelattuun otteluun saapui yli 7 000.

– Lopun rynnistyksessä mulla on aika loistava joukkue mun edessäni ja jos pitää välillä arpoa, lähdenkö hakemaan sen keskityksen vai en, niin tiedän, että siellä on Paukku (Arajuuri) jossain stratosfäärissä, Hradecky veisteli.

Neljännessä ottelussaan jo kolmannen voittonsa ottanut Suomi varmisti, ettei se putoa B-liigasta aiemmalle tasolleen C-liigaan. Sen sijaan se voi vielä taistella Walesin kanssa lohkovoitosta ja nousta kaikkein korkeimmalle A-tasolle.

Marraskuussa Suomella on edessään kaksi Kansojen liigan vierasottelua Bulgariassa ja Walesissa sekä kilpailullisesti panokseton maaottelu Ranskaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja