Kommentti: "Donald" ja "Bibi" solmivat rauhansopimuksen – vai kasvattiko ystävysten sopimus sodan uhkaa?

Ei ole ihme, että presidentti Donald Trumpin vuosisadan rauhanehdotus sai palestiinalaisilta välittömän täystyrmäyksen. Onhan se heidän kannaltaan surkein ehdotus yli puoli vuosisataa kestäneen konfliktin aikana, kirjoittaa MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste.  

Ehdotus ajaisi palestiinalaiset yhä ahtaammalle Jerusalemissa, Gazassa, Länsirannalla ja tekisi palestiinalaisvaltiosta pirstaleisen ja toimintakyvyttömän pakolaisvaltion. Korvaukseksi tästä se saisi kaistaleen aavikkoa ja 50 miljardia dollaria kipurahoja.

Israel tuhosi palestiinalaistaloja Jerusalemissa - kansainvälinen yhteisö huolissaan kehityksestä 2:09
Israel tuhosi syksyllä palestiinalaistaloja Jerusalemissa. 

Mutta kuten presidentti Mahmoud Abbas sanoi: "Jerusalem ja Palestiina eivät ole myytävinä". Oslon rauhansopimuksesta diilissä ei ole juuri mitään jäljellä. Herääkin kysymys, onko esitys tehty aivan vakavissaan, vai onko se vain Yhdysvaltain presidentin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun epätoivoista vallassa pysymisen kamppailua.

Diilin julkistaminen hupaisaa katsottavaa

Molemmat ovat omissa maissaan ahtaalla. Israelissa on vaalit kuukauden kuluttua ja Netanjahua odottaa korruptio-oikeudenkäyntien myötä jopa vankilatuomio, ellei hän voita vaaleja. Yhdysvaltain presidentin sisäpolittista tilannetta tuskin tässä edes kannattaa kerrata.

"Vuosisadan diilin" julkistamistilaisuus oli myös hupaisaa katsottavaa. Kipapäiset juutalaiset hurrasivat taputtivat kerta toisensa jälkeen, kun pelkkä sana Israel mainittiin. Palestiinalaisille esitetyille tarjouksille ei taputtanut kukaan.

Valtionjohtajat kutsuivat toisiaan etunimillä "Donald" ja "Bibi" ja taputtelivat toisiaan selkään. Palestiinalaisia ei tilaisuuteen oltu kutsuttu. Kysymyksiä ei myöskään saanut esittää. Kahden kauppa on herättänyt raivoa, joka ei edistä rauhaa vaan kasvattaa entisestään alueen sodan uhkaa. Virkaatekevä pääministeri Netanjahu on jo ryhtynyt toimiin ehdotuksien toteuttamiseksi, vaikka ne ovat vasta luonnoksia. Uusia siirtokuntia perustetaan eri puolille jo täyttä häkää.

Mutta jos tilanne ei oikein aukea, niiin otetaanpa pieni kuvitteellinen vertaus. Israelin ja palestiinalaisten tilanne on vähän sama, kuin jos Suomi eläisi Venäjän miehitysvallan alaisena ja presidentit Trump ja Putin sanelisivat suomalaisten elinehdot.

Meidät hajasijoitettaisiin ja pääkaupunki siirrettäisiin jonnekin Itäkeskuksen liepeille, jonne myös pystytettäisiin Venäjän viisumivirasto. Venäläisille rakennettaisiin luksusasuntoja Venäjän valtion tuella parhaille paikoille, joista suomalaiset ajettaisiin puskutraktoreiden voimin ulos.

Venäläiset kontrolloisivat 90 prosenttia vesivaroista ja suurimman osan viljelysmaasta, pääteitä saisivat käyttää vain venäläiset, suomalaisten alueet eristettäisiin muureilla ja piikkilanka-aidoilla, eivätkä suomalaiset saisi ajaa venäläisten alueilla autoilla.

Henkilöpapereita tarkistettaisiin joka puolella ja kotiin menemiseen tarvittaisiin talon osoitteen ja asunnon numeron kertova kulkulupa. No, onneksi tämä visio ei koskaan toteutunut ja suhteet Venäjään ovat kunnossa. Mutta sortovuodet koettelivat Suomeakin taannoin. Rauhantie on vielä pitkä ja kivulias.

Yrityksiä on ollu vuosien varrella paljon, mutta ei yhtään näin epärealistista. Kuten arvostettu Israelin juutalainen kolumnisti ja kirjailija Gideon Levy totesi minulle haastattelussa: "Israel on ainoa maa maailmassa, jossa apartheid on yhä voimissaan". 

Lue myös:

    Uusimmat