Kommentti: Brittiparlamentti tekee kaikkensa, että brexitistä tulee juuri sellainen mitä se ei halua – Mayn on taas lähdettävä lakki kourassa EU-pomojen luo

Brittiparlamentti antoi eilisiltana pääministeri Theresa Maylle suuntaviivat brexit-prosessin jatkamiseen. Vaikka äänestyksessä selvisi alahuoneen enemmistön vastustavan sopimuksetonta EU-eroa, on kova brexit taas askeleen verran lähempänä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Janne Puumalainen.

EU:sta ei saa lähteä ilman sopimusta, eropäivää ei pidä lykätä ja sopimukseen kirjattu Pohjois-Irlannin rajan hätäjärjestely, niin sanottu backstop, pitää neuvotella uusiksi. Brittiparlamentti antoi pääministerilleen tukun toimintaohjeita, joiden puitteissa prosessia pitäisi jatkaa. Ohjeet eivät sido hallitusta, mutta Maylta tuskin löytyy tahtoa lähteä uhmaamaan parlamentin enemmistöä. Saadut ohjenuorat ovat kuitenkin ristiriitaisia, ja ratkottavana voi hyvinkin olla mahdoton yhtälö.

Lähes 600-sivuista erosopimusnivaskaa neuvoteltiin kasaan 20 kuukautta. Pitkään näytti jopa siltä, ettei sopimusta synny ollenkaan. Nyt Mayn pitäisi saada ensin EU suostumaan sopimuksen avaamiseen, sitten neuvotella muutos yhteen sen ydinkohdista. Lopuksi sopimuksen uusi versio pitäisi vielä hyväksyttää EU:ssa ja Britannian parlamentissa. Kaikki tämä alle kahdessa kuukaudessa.

Seuraavaksi May lähteekin kolkuttelemaan Brysselin ovia ja kysymään, olisiko mitään mahdollisuutta avata sopimustekstiä vielä kerran.

May törmää EU:n siilipuolustukseen

Vastassaan Maylla on EU:n siilipuolustus. Unioni on toistellut monella suulla, että backstop on osa erosopimusta: ottakaa tai jättäkää. Eikä tämä puolustuslinja näytä rakoilevan.

Heti eilen illalla asiaan otti kantaa muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän ilmoitti, että backstop on osa sopimusta, eikä sopimusta enää avata.

– Tämä on jäljelle jäävien 27 jäsenmaan kanta.

Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen mukaan Britannian EU-eropäivästä alkaisi siirtymäkausi, jonka aikana neuvotellaan osapuolten tulevasta suhteesta. Backstop-menettely estäisi kaikki ratkaisut, joissa Irlannin saarelle syntyisi niin sanottu kova raja rajamuodollisuuksineen ja -tarkastuksineen. Jos uudesta suhteesta ei päästäisi siirtymäkauden aikana sopimukseen, jäisi Britannia backstopin takia yhä tulliliittoon EU:n kanssa, kunnes ratkaisu löydetään.

Näyttikö Britannia todella, mitä se haluaa?

Ennen eilistä äänestystä pääministeri totesi osuvasti, että alahuone on viime viikkoina näyttänyt kaikille, mitä se ei halua.

– Nyt meillä on mahdollisuus näyttää, mitä me haluamme, Theresa May paasasi parlamentaarikoille.

Tahtotilan olisi voinut näyttää selvemminkin. Alahuoneen enemmistö siis kannatti konservatiiviedustaja Sir Graham Bradyn ehdotusta, jonka mukaan backstop-menettely pitäisi ”korvata vaihtoehtoisella järjestelyillä”. Jos EU:lle haluttiin antaa selkeä viesti, ei näin epämääräinen ehdotus siinä onnistunut.

Bradyn ehdotus hyväksyttiin 16 äänen erolla. Ehdotus, joka ilmaisi parlamentin enemmistön vastustavan sopimuksetonta eroa, meni läpi vain kahdeksan äänen erolla (318 puolesta, 310 vastaan).

Jos EU ei taivu uusiin sopimusneuvotteluihin eikä Britannia hae erolle lykkäystä, joutuu brittiparlamentti lopulta valitsemaan kahdesta aiemmin hylkäämästään vaihtoehdosta. Joko se hyväksyy alkuperäisen erosopimuksen tai lähtee unionista ovet paukkuen ilman sopimusta. Kun ottaa huomioon, miten murskaavasti erosopimus aiemmin kaadettiin, ei tarvitse olla kummoinen matemaatikko ymmärtääkseen, kumpi vaihtoehto näyttää todennäköisemmältä.

Britannian lähtö EU:sta ilman sopimusta on siis jälleen askeleen lähempänä.

 

Lue myös:

    Uusimmat