Mainos

Komissio edelleen ksylitolin verohelpotusta vastaan

Suomi on viimein saanut EU:n komissiolta virallisen ilmoituksen komission kielteisestä suhtautumisesta ksylitolin verovapauteen Suomessa. Huomautuksessa sanotaan Suomen makeis- ja virvoitusjuomaveron olevan EU:n perustamissopimuksen vastainen.

Suomella on nyt kaksi kuukautta aikaa antaa lausunto asiasta. Suomen vastauksen perusteella komissio päättää, antaako se Suomelle ns. perustellun lausunnon. Se olisi komission lopullinen kanta asiassa. Jos komission lopullinen kanta on Suomen kannalta kielteinen eikä Suomi suostu komission vaatimukseen, asia menee Euroopan tuomioistuimen käsittelyyn. Yleensä noin 85 prosentissa vastaavista tapauksista asian käsittely päättyy tähän perusteltuun lausuntoon.

Komissio viittaa yhteisön perustamissopimuksen 95. artiklaan, jossa vaaditaan, etteivät jäsenvaltiot määrää muiden jäsenvaltioiden tuotteille korkeampia veroja kuin kotimaisille tuotteille. Komission mielestä ei ole riittäviä perusteita sille, että korkean ksylitolipitoisuuden omaavien tuotteiden erilaista verokohtelua voitaisiin perustella kansaterveydellisillä näkökohdilla.

Suomi on perustellut ksylitolin verottomuutta kansanterveydellisillä näkökohdilla. Maassamme on jo ehditty esittää, että asia olisi helpoiten ratkaistavissa luopumalla kokonaan makeisverosta. Suomi on Tanskan lisäksi ainoa EU-maa, jossa on voimassa makeisvero. Terveysvaikutusten vuoksi ksylitol-tuotteet on vapautettu verosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.