Mainos

Liki miljardi dollaria katosi kolmessa päivässä – nuorta miljonääriä epäillään yhdestä kaikkien aikojen ryöstöistä

Moldovassa oltiin viime vuoden lopulla hämmentävän tilanteen edessä. Kolmesta maan pankista oli kadonnut kolmessa päivässä lähes miljardi dollaria.

Asiasta kertoo uutiskanava CNN:n ja talouslehti Bloombergin nettisivut.

Kun mystisille katoamisille ei saatu selvyyttä, päätettiin petosta palkata selvittämään arvostettu yhdysvaltalainen konsulttifirma, Kroll.

Krollin tutkijat saivat selville, että petosten takana näytti olleen yksi maan rikkaimmista miehistä, 28-vuotias Ilan Shor

Shor on tunnettu henkilö Moldovassa. Hänen vaimonsa on kuuluisa venäläinen pop-tähti ja hänen isänsä on puolestaan rikastunut perustamalla maan ensimmäiset verovapaat liikeet.

Konsulttiyhtiö Krollin raportti sisältää sen tutkimusten perusteella syntyneet johtopäätökset tapahtumista pankeissa. Moldovan parlamentti joutui julkaisemaan raportin tuhansien mielenosoittajien vaatimuksesta aiemmin tässä kuussa.

Shor itse sanoo julkisessa tiedotteessaan, ettei ole tehnyt mitään väärää. Hän myös sanoo tukevansa viranomaisia, jotta totuus saadaan selville. 

Miten kaikki sitten tapahtui?

Krollin raportin mukaan Shor ja hänen yhteistyökumppaninsa ostivat vuonna 2012 kolmesta maan pankista enemmistöosuudet. Erilaisten monimutkaisten tilisiirtojen ja lainoitusten avulla he nostivat pankkien maksuvalmiutta.

Tämän jälkeen pankit myönsivät Shorin hallinoimille yhtiöille huikeita lainoja.

Kaikkiaan rahaa katosi pankeista 767 miljoonan dollarin verran. Maan keskuspankin mukaan kokonaissumma saattaa nousta jopa 1 miljardiin dollariin.

Suurin osa rahoista oli siirretty veroparatiisiyhtiöihin. Osa rahoista taas siirtyi Latviaan eri ulkomaalaisten henkilöiden tileille.

Krollin raportista käy ilmi, että tutkinta on ollut hyvin monimutkaista, sillä tilisiirtotietoja on kateissa ja tärkeitä tiedostoja oli tuhottu.

Raportin päätelmistä käy ilmi, että koko totuuden selvittäminen vaatii vielä lisätutkimuksia. 

Moldovan korruption vastaisen elimen mukaan Ilan Shor on asetettu nyt kotiarestiin ja häntä syytetään korruptiosta.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.