Kokeneet ex-poliisit perustivat turvallisuusalan yrityksen – asiantuntijoina kovan luokan kasvoja

Entiset pitkän linjan poliisit Kari Tolvanen, Petri Rainiala ja Kenneth Eriksson ovat perustaneet turvallisuusalan yrityksen. Yrityksellä on myös poliisihallituksen myöntämä yksityisen turvallisuusalan elinkeinolupa.

(TAC) Threat Assessment Consulting Oy:n toimitusjohtajan Petri Rainialan mukaan he tarjoavat ammattimaisia selvitys-, tutkinta- ja koulutuspalveluita yrityksille ja yksityishenkilöille. Yrityksen asiantuntijoina on myös pelastusalan vahvoja osaajia.

Yritykset mieltävät tätä nykyä paremmin muuttuneen turvallisuusympäristön ja sen uhat. Vastaamme niihin tarpeisiin. Teemme tiedustelua ja tutkimuksia rikosten ilmi saattamiseksi ja hankimme selvityksiä myös yksityisoikeudellisissa asioissa. Tärkein tavoitteemme on ikävien tapahtumien ja rikosten ennaltaehkäisy, Rainiala sanoo.

Järjestäytynyt rikollisuus ja Venäjä

Muuttuneen turvallisuusympäristön uhkia ovat muun muassa kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus ja Venäjä, joka kokee Suomen Nato-jäsenyyden myötä vihamieliseksi maaksi.

Kansainvälistyvä toimintaympäristö luo myös työnantajalle erityisiä haasteita huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta.

Rainialan mukaan tekninen tietoturva ja kulunvalvonta on yrityksissä järjestetty kohtuullisen hyvin, ja ylin johto on suojattu. Yritysten avainhenkilöiden ja heidän perheensä suojaamiseen ei kuitenkaan ole aiemmin välttämättä kiinnitetty huomiota.

– Yrityssalaisuudet ja huipputieto ovat kuitenkin avainhenkilöiden hallussa, ja jos ne joutuvat rikollisten käsiin, vahingot voivat olla syvät, Rainiala sanoo.

Selvitysten mukaan yritysten yleisimpiä turvallisuusriskejä ovat työntekijän uhkailu ja häirintä töissä sekä työntekijän syyllistyminen väärinkäytökseen yritystä kohtaan.

– Palveluumme kuuluu myös hankalien ja vaativien tilanteiden hallinta ja viestintä, kun pahin on jo tapahtunut, TAC Oy:n hallituksen jäsen Tolvanen sanoo.

Rikoksen, esimerkiksi kiristyksen tai muun vahingon kohteeksi joutunut yritys ei aina tee asiasta ilmoitusta poliisille mahdollisen mainehaitan takia. Rainialan mukaan heidän yrityksensä pystyy tässä auttamaan.

– Emme kilpaile poliisin kanssa eikä meillä ole poliisivaltuuksia. Meidän on kuitenkin mahdollista tehdä esiselvityksiä asioista ja auttaa sitten poliisia mahdollisen tutkinnan aikana, Rainiala sanoo.

Kokenut kaarti

Rikosylikomisario (evp.) Kari Tolvanen oli Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön eli murharyhmän päällikkö ja tutkinnanjohtaja vuoteen 2011 ja toimi sen jälkeen kolme kautta kansanedustajana.

Rikostarkastaja Petri Rainiala (evp.) oli tutkinnanjohtajana ja asiantuntijana Helsingin poliisin huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa 2000-2021. Hän oli mukana pitkään myös Europolin alaisen kiristys- ja kidnappaus asiantuntijaverkostossa.

Rikosylikonstaapeli (evp.) Kenneth Eriksson toimi Helsingin poliisissa muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmän esimiehenä ja erikoistui vakavien ryöstö- ja kiristysrikosten tutkintaan.

He kaikki ovat tuttuja myös Rikospaikan Murharyhmästä.

TAC Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimii Miska Berg.

Yritys on kerännyt asiantuntijajoukkoihinsa kovan luokan kasvoja.

Muina asiantuntijoina toimivat muun muassa keskusrikospoliisin murharyhmän entinen päällikkö, rikosylikomisario (evp.) Tero Haapala. Haapalalla on kaikkiaan yli 40 vuoden kokemus rikostorjunnasta, onnettomuustutkinnasta ja johtamisesta.

Kymmenien vuosien monipuolisen poliisikokemuksen eri tehtävistä ja yksiköistä omaa myös rikosylikomisario (evp.) Göran Wennqvist.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palopäälliköllä Tomi Kuusamolla on 34 vuoden kokemus pelastusalalta ja Kaisa Tammi puolestaan on työskennellyt yli 30 vuotta Rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa.

– Keskeinen tavoitteemme on tarjota asiakkaille laaja turvallisuusalan verkosto ja kattava kokonaisturvallisuuden asiantuntijuus, Rainiala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat