Koiran eroahdistusta voi verrata ihmisen paniikkitilaan – kova ääni tai asuntoon yllättäen saapuva ihminen saattaa aiheuttaa trauman

Etätöiden päättyminen voi olla vaikea paikka koirille – asiantuntija neuvoo, kuinka paluu normaaliin onnistuu 8:08
Koirankouluttaja Titti Creutziger kertoo, miten koiran voi opettaa pois eroahdistuksesta.

Eroahdistuksesta kärsivä koira saattaa ulvoa, rikkoa tavaroita tai satuttaa itsensä pyrkiessään ulos asunnosta.

Koirakoulu DogHown koirankouluttaja Titti Creutzigerin mukaan eroahdistus tarkoittaa koiran voimakasta panikointia silloin, kun se jää yksin. Koira saattaa huohottaa, hikoilla tai hilseillä.

– Sitä voi verrata ihmisen paniikkitilaan, Creutziger kuvailee. 

Hänen mukaansa koira ei välttämättä osaa olla yksin ja siksi se yrittää tehdä kaikkensa, jotta sen ei tarvitse jäädä yksin. Koiran eroahdistus voi näkyä myös huonekalujen tai tavaroiden rikkomisena. Sen lisäksi koira saattaa ulvoa, kiljua ja haukkua tai yrittää päästä kaikin keinoin ulos asunnosta. 

– Koirat saattavat myös yrittää päästä ulos ulko-ovista tai ikkunoista. Samalla ne voivat satuttaa itsensä esimerkiksi raapimalla ovea tai pureskelemalla ikkunalautoja, Creutziger kuvailee.

Trauma saattaa laukaista eroahdistuksen

Eroahdistus syntyy useimmiten pikkuhiljaa. Kuitenkin jos koira kokee yksinollessaan jonkin traumaattisen asian niin ahdistus saattaa alkaa yllättäen.

Asuntoon tuleva varas tai remonttimies saattavat aiheuttaa koiralle trauman. Kodin lähellä oleva työmaa, josta kuuluu kovia räjähdyksen ääniä, voi myös olla koiralle epämiellyttävä. 

– Lähes jokaisella eroahdistuksesta kärsivällä koiralla on ääniherkkyys. Kovat äänet voivat aiheuttaa sen, että koira alkaa pelätä yksinollessaan, Creutziger kertoo.

Creutziger muistuttaa, ettei koiraa saa komentaa huutamalla, sillä se lisää koiran paniikkia. Hän ei myöskään suosittele haukunestopantoja. 

– Koira saattaa hiljentyä huutamalla, mutta sen olotila ei kyllä muutu. Päinvastoin silloin sen paniikki muuttuu vain hiljaiseksi paniikiksi, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat