Kohuttu hoitajarekisteri poistettiin – kymmenet tuhannet terveydenhuollon ammattilaiset voivat silti yhä päätyä velvoitetuksi töihin poikkeusoloissa

2:11
HUS:n hoitajat moittivat työnantajaansa riittämättömistä resursseista ja työn kuormituksen kasvusta

Julkisuudessa huomiota herättänyt hoitajarekisteri on poistettu työ- ja elinkeinoministeriön tietojärjestelmistä jo marraskuun alkupuolella.

Valmiuslaki edellytti ministeriötä valmistelemaan työvelvollisuusrekisteriä, joka voidaan ottaa käyttöön poikkeusoloissa viimeisenä keinon. Rekisterin avulla olisi mahdollisuus arvioida, keitä henkilöitä voisiin poikkeusoloissa määrätä työvelvoitteella töihin esimerkiksi terveydenhuollon resurssien turvaamiseksi. 

Rekisterin käyttöönottovalmistelu tehtiin poikkeusoloissa jo viime keväänä työ- ja elinkeinoministeriössä. Viime keväänä hoitajarekisteriä ei tarvinnut ottaa käyttöön, mutta rekisteriä voitiin valmiuslain mukaan ylläpitää puolisen vuotta poikkeusolojen jälkeen.

Hallitusneuvos Jan Hjelt kertoi MTV Uutisille tänään, että rekisteriä ei enää ole olemassa. Jos poikkeusolot otetaan uudelleen käyttöön, hoitajarekisteri joudutaan kokoamaan eri rekistereistä uudestaan. Aivan hetkessä rekisteriä ei saataisi kasaan, vaan siihen menisi arviolta viikkoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja