Mainos

Kohdunkaulan syöpä nuorten vitsaus Euroopassa

Kohdunkaulan syöpä leviää nuorilla eurooppalaisnaisilla seulontojen puutteen vuoksi. Suomessa seulonnat on järjestetty hyvin, mutta nuoret naiset käyvät niissä laiskasti.

Kohdunkaulan syöpä leviää Euroopassa nuorilla 15-34-vuotiailla naisilla. Syitä tähän ovat riskikäyttäytyminen seksissä ja seulontojen puute. Professori Jorma Paavonen sanoo, että Suomessa seulonnat on hyvin järjestetty, mutta nuorista naisista vain puolet osallistuu irtosolu- eli papa-kokeeseen.

Suomessa tehdystä selvityksestä ilmenee, että ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoista joka kolmannella oli kohdunkaulan syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä (HPV). Papilloomaviruksia on kymmeniä erilaisia, mutta syöpää aiheuttavat lähinnä kaksi tyyppiä.

Papilloomavirukset alkoivat levitä jo 1970-luvulla, kun ihmisten seksikäyttäytyminen muuttui. Viruksen aiheuttama tulehdus on usein oireeton.

- Suurin osa eli noin 90 prosenttia tulehduksista paranee itsekseen, mutta osalla ne pitkittyvät ja muuttuvat syövän esiasteiksi ja kohdunkaulan syöväksi tai muiksi genitaalialueen syöviksi, Paavonen kuvailee. Hän työskentelee Helsingin Naistenklinikalla.

Papilloomavirusinfektiot leviävät yleensä eniten 18-22-vuotiailla, mutta seuraukset näkyvät vasta 30-35-vuotiailla. 15 viime vuoden aikana alle 35-vuotiaiden kohdunkaulan syöpätapaukset ovat yli kaksinkertaistuneet Suomessa. Uusia tapauksia löytyy vuosittain noin 160.

Koepaloja kohdunkaulan syövän löytämiseksi otetaan joka vuosi 12 000 ja syövän esiasteita hoidetaan Suomessa vuosittain 3000. Paavonen muistuttaa, että esiasteiden hoitoon liittyy terveysriskejä. Lisäksi epävarmuus on usein ahdistavaa, ja se voi aiheuttaa masennusta ja ihmissuhdeongelmia.

Maailmalla kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä. Sen saa puoli miljoonaa naista vuosittain.

Tietoa kerätään rokotetutkimuksella

Suomessa on alkanut tänä syksynä laaja papilloomavirustutkimus, jonka aikana pyritään rokottamaan virusta vastaan kaikkiaan 90 000 nuorta. Rokotukseen tarvitaan vanhempien lupa. Tampereen yliopiston, Kansanterveyslaitoksen, Naistenklinikan ja Väestöliiton tutkimuksessa on mukana 33 paikkakuntaa. Myös pojat saavat rokotuksia.

- Tarvitsemme tietoa rokotteen antamasta suojasta, ja samalla saamme tietoja myös nuorten seksuaalikäyttäytymisestä, sanoo Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.