Kodista luontoystävällinen

Pienillä muutoksilla planeetta pelastuu ja energialaskut pienenevät. Luonnonvarojen säästö hyödyttää myös kuluttajaa eikä vaadi kalliita lisäinvestointeja.

Rakentaessa uutta ja uudistaessa vanhaa kotia voivat pienet ratkaisut vaikuttaa uskomattoman paljon kulutukseen. Oletko kokeillut näitä säästökeinoja?

Uusia ratkaisuja vanhaan taloon

Asennuta energiatehokas lattialämmitys. Se yhdistetään usein uusiin rakennuksiin, mutta voidaan hyvin tuloksin asentaa myös vanhoihin kiinteistöihin. Lattialämmitys sopii varsinkin kylpyhuoneisiin.

Eristä parvesi luonnollisilla tai kierrätettävillä materiaaleilla, jos vain mahdollista. Lämpö kohoaa ylöspäin, mutta harva ottaa seuraukset huomioon. Lämmön karkaamisen estämisen etujen näkymistä ei tarvitse kauaa odotella. Eristyksen kustannukset saa takaisin perustalon tapauksessa lämmityskuluissa parin kolmen seuraavan vuoden aikana.

Täytä onkaloseinät eristeellä. Seuraavaksi, kun katselet epäuskoisena sähkölaskuasi, muista miten paljon energiaa tuhlaantuu taloissa, jotka rakennettiin ennen kuin energiansäästöstä tuli tärkeää. Eristämättömät onkaloseinät voivat tuhlata melkein yhtä paljon kuin eristämättömät parvet.

Ennen pesänrakennusta

Käytä paikallisia rakennusmateriaaleja ja lähiseudun työvoimaa, jos vain mahdollista. Naapurin tai kotikaupungin remonttiammattilainen tulee luontoystävällisemmäksi kuin kymmenien kilometrien päästä tilattu.

Osta kierrätetystä raaka-aineesta tehtyjä huonekaluja. Harva tulee ajatelleeksi kierrätyksen näkökulmaa kierrellessään Ikeaa halpojen tuolien perässä. Kierrätysmateriaalista valmistettuja mööpeleitä tulee markkinoille entistä enemmän.

Sudi vesipohjaisia maaleja, joilla on luonnolliset pigmentit. Useimmat kotona käytetyt maalit ovat öljypohjaisia, ja siksi energiatehottomampia. Luonnolliset sävyt voivat myös olla esteettisesti miellyttävämpiä.

Kun remontoit tai rakennat, vaadi, että rakentajasi välttää jätteen syntymistä ja kierrättää ennemmin kuin lähettää lisää täytettä kaatopaikan jätevuoriin. Vaadimme hurjasti esimerkiksi ravintolanpitäjiltä, miksi emme siis palkitse rakentajaa hyvistä käytännöistä ja protestoi roskittajia vastaan?

Panosta ikkunoihin

Korvaa yksinkertaiset ikkunalasit tuplalaseilla. Ne sopivat niin vanhoihin kuin uusiin asuntoihin, säästävät energiaa ja voivat olla myös tyylikkäät.

Valitse laseja kehystämään puiset raamit mieluummin kuin PVC:tä tai metallia. Puukehykset on helpompi korjata, ne eristävät paremmin, kestävät eliniän ja saastuttavat vähemmän kuin halvat PVC:t. Usean kodin ikkunaraamit on tehty polyvinyylikloridista, joka vapauttaa myrkyllisiä yhdisteitä.

Lisää ikkunoihin ja oviin vahvat verhot. Ne saattavat näyttää hankalilta, mutta jos todella tahdot säästää energiaa, heitä kaihtimet nurkkaan ja hanki jotain peittävämpää.

Tiivistä ovien, ikkunoiden ja hormien raot. Tiivisteet eivät aina näytä kovin seksikkäiltä, mutta hoitavat tehtävänsä.

Vedellä on väliä

Huolla vesiboileria ja päivitä se uudempaan malliin, kun pystyt. Lämminvesivaraaja tulisi vaihtaa noin kymmenen vuoden välein.

Pienennä termostaatin lukemia ja tarkista kuuman veden asteet. Moni polttaa itsensä suihkussa; merkki siitä, että veden lämpötilaa voisi alentaa. Vain muutaman asteen säädöllä termostaatti lisää säästöjä merkittävästi.

Osta eko-kattila, sillä monet keitinastiat käyttävät uskomattoman määrän sähköä kuumentuakseen. Keittäjät myös usein lämmittävät tarpeisiinsa nähden liikaa vettä. Yhden teekupillisen takia ei tarvitse kiehauttaa koko kattilallista.

Sovita suihkuusi vettä säästävä suihkupää. Toiset suihkut sylkevät vettä enemmän kuin autonpesurit. Rauhallisesti vettä päästävät suihkupäät ovat ekologisempi valinta. Äläkä lotraa: kymmenen minuutin suihku on luksusta.

Sähköä ja valoa

Harkitse aurinkopaneeleihin satsaamista. Niiden asennus voi olla kallista, mutta tuottaa säästöä pitkällä aikavälillä.

Vaihda vanhat hehkulamput energiaa säästäviin. Energiansäästölamppujen väitettiin näyttävän kylmiltä ja epämiellyttäviltä, mutta uudemmat polttimot ovat viehättävämpiä. Lisäksi ne ovat moninkertaisesti hehkulamppuja tehokkaampia.

MTV3/telegraph.co.uk

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja