Mainos

Kittilän päättäjien syytepino kasvoi – kolmelle syytteet laskutusepäselvyyksistä

Syyttäjä on nostanut syytteet kolmea Kittilän kunnan luottamushenkilöä vastaan törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asia koskee oikeudellisen avun hankkimista ja siitä aiheutuneen laskun maksattamista Kittilän kunnalla. Syyttäjän mukaan kunta ei ollut tehnyt lakipalvelujen hankinnasta hankintapäätöstä.

Toinen jutun syyttäjistä Sari Anttonen sanoo, että syytteet koskevat yhtä laskua. Haastehakemuksen ollessa salainen hän ei vielä kommentoi, kuinka suuresta summasta puhutaan.

– Tällaiset yksityiskohdat tulevat julkiseksi siinä vaiheessa, kun asia on ensimmäisen kerran ollut oikeudessa esillä, Anttonen sanoo.

Nyt syytteet saaneet Timo Kurula (kesk.), Aki Maunula (vas.) ja Markku Mäkitalo (kesk.) ovat aiemmin saaneet syytteet muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä Kittilä-kokonaisuuden niin sanotussa virkarikoshaarassa. Kittilän vt. kunnanjohtajana toiminut Kurula jäi lokakuussa sairauslomalle ja anoi lisäksi vuosilomaa ja virkavapaata loppuvuoden ajaksi.

Lakipalveluhaaran syyteharkinnan valmistuminen tarkoittaa sitä, että kaikki Kittilä-syytteet on tältä erää nostettu. Syyteharkinnassa ei tällä hetkellä ole enää Kittilä-asioita.

Jutun toinen syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen ei osaa arvioida, käsitelläänkö kaikki syytteet aikanaan samassa oikeudenkäynnissä vai järjestetäänkö eri haaroille omat pääkäsittelynsä.

– Se on vielä epäselvä kysymys, virallisia neuvotteluja tästä ei ole käyty, Junnikkala-Heikkinen sanoo.

Hänellä ei ole vielä tiedossa myöskään käsittelyn aikataulua. Syytteet luetaan käräjillä aikaisintaan keväällä.

Koko juttu sai alkunsa hissihankinnoista

Viime viikolla syyttäjä nosti syytteen Kittilä-vyyhden niin sanotussa hissihaarassa, josta koko sotku sai alkunsa. Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta syytetään luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Syyte koskee Levin etelärinteen hissihankintaa, johon liittyen toimitusjohtajan on epäilty vuotaneen toisen hissivalmistajan luottamuksellisia tietoja kilpailevalle hissivalmistajalle ja pyrkineen näin suosimaan toista hissivalmistajaa tarjouskilpailussa.

Vuoden 2013 hissihankinnat ovat keskeinen syy myös Kittilän kuntapolitiikan pitkään jatkuneelle sekasorrolle. Ne johtivat lopulta muun muassa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen, jonka korkein hallinto-oikeus totesi lainvastaiseksi.

Kolmannessa eli virkarikoshaarassa syytettynä on 27 entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää. Heitä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet nostettiin lokakuussa. Osaa syytetään myös työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäytöstä.

Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä epäillään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.