Mainos

Kirkko sunnuntaityöstä: Ei vain yksi päivä muiden joukossa

Kirkko torjuu ajatuksen sunnuntain muuttamisesta tavallisen arkipäivän kaltaiseksi työpäiväksi. Asiaa on ehdottanut Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

EK:n Jyri Häkämies sanoo Savon Sanomissa, että sunnuntaityöstä maksettava tuplapalkka on jäänne menneiltä ajoilta, jolloin sunnuntai oli kirkko- ja pyhäpäivä. Hän arvioi, että moni olisi valmis tekemään sunnuntaisin töitä, jos se vain olisi mahdollista. 

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo uskoo, että sunnuntain asema on erityinen niillekin suomalaisille, jotka eivät käy kirkossa, eikä sunnuntaita voi muuttaa maanantaiksi tuosta noin vain.

Keskitalon mukaan yhteiskunnassa tarvitaan myös tietynlaista ”rytmin vaihdosta”, jonka pyhä arjen välissä tuo.

– Kirkossa ajatellaan, että sunnuntai ei ole vain yksi päivä muiden joukossa. Eikä se ole muuttunut sellaiseksi suomalaistenkaan keskuudessa. Ymmärrän, että yhteiskunta on muuttunut, mutta sunnuntailla on monen ihmisen mielessä ensisijaisen lepopäivän asema. Soisin, että se voisi myös säilyä sellaisena.

"Talous ei nouse sunnuntaitöillä"

Elinkeinoelämän ehdotus arkipyhien siirtämisestä viikonloppuihin herätti keskustelua viime syksynä. Kirkko vastusti ehdotusta.

Keskitalo tähdentää, kirkko ei päätä pyhäpäivien vapaapäivästatuksesta vaan vain siitä, mihin päivät sijoittuvat.

– Kirkolliskokouksella on yksinomainen esitysoikeus päättää siitä, mihin pyhäpäivät sijoittuvat, kuten että helatorstai on torstaina eikä lauantaina. Työaikalaissa ja alakohtaisissa työehtosopimuksissa päätetään sitten se, onko päivä vapaapäivä vai ei.

Keskitalo ei usko siihen, että pyhätöillä saataisiin talous ja tuottavuus nousuun.

– Monet taloustieteilijätkin ovat sitä mieltä, että tuottavuus ei kasva työaikaa lisäämällä. Ymmärrän tarpeen lisätä tuottavuutta työssä, mutta se tapahtuu ehkä paremmin muilla keinoilla, kuten tekemällä järkevämmin, innovatiivisemmin ja tehokkaammin. Suomalaisessa työssä on paljon esimerkiksi tuottavuutta laskevia tarpeettomia keskeytyksiä.

Papit paiskivat sunnuntaitöitä kokonaispalkalla

Kirkon työntekijät, erityisesti papit ja kanttorit, tekevät paljon sunnuntai- ja pyhätöitä. Papit eivät saa kuitenkaan pyhätöistä ekstrapalkkaa.

– Pappeihin ei sovelleta työaikalakia, vaan he tekevät työtä kokonaispalkalla. Heille on tietenkin määritelty viikkolepopäivät, mutta muutoin he ovat periaatteessa töissä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.