Mainos

Sairaalassa ei innostuta sunnuntailisien poistamisesta: Halu tehdä viikonlopputöitä vähenisi

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen ehdottama sunnuntailisistä luopuminen ei toimisi alan asiantuntijan mukaan terveydenhoitoalalla. Monet lääkärit ja hoitajat haluavat tehdä jo nyt säännöllistä päivätyötä – lisistä huolimatta.

Sairaalassa tarvitaan työntekijöitä kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Henkilökunnalle ilta-, yö- ja viikonlopputyöt ovat siis perin tavallisia.

Siitä huolimatta Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen ajatus siitä, että sunnuntai on vain yksi päivä muiden joukossa ja josta voisi maksaa arkipalkkaa, ei herätä alalla vastakaikua.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstön kehittämispäällikkö Raija Ruoranen kertoo, että erilaiset epämukavan työajan korvaukset muodostavat noin kolmanneksen ilta-, yö- ja viikonloppuvuoroja tekevien terveydenhoitoalan ammattilaisten palkoista. Jos ne jäisivät pois, palkka pienenisi tuntuvasti.

– Lisien poistaminen kuulostaa hankalalta sairaanhoitotoiminnassa, eikä muutos tapahtuisi aivan kivuttomasti. Into tehdä sunnuntaitöitä vähenisi varmasti, ja työvuorojen tekeminen olisi entistä vaikeampaa. En jaksa uskoa, että sunnuntailisistä oltaisiin valmiita luopumaan ilman muita vastikkeita, Ruoranen toteaa.

Monet lääkärit ja hoitajat haluavat tehdä vain arkitöitä

Jyri Häkämies arvioi Savon Sanomissa, että monet suomalaiset haluaisivat tehdä sunnuntaisin töitä, jos se vain olisi mahdollista.

Ruorasen mukaan alalla, jossa sunnuntaityöt ovat arkipäivää, ylimääräisten sunnuntaivuorojen tekeminen ei kiehdo – etenkään jos niistä ei saa tavallista enempää palkkaa.

– Naisten osuus lääkärihenkilöstössä on lisääntynyt viime vuosina. En tarkoita, että asialla olisi jokin syy-yhteys päivystyshalukkuuteen, mutta yleinen päivystyshalukkuus on kuitenkin vähentynyt samaan aikaan huomattavasti. Monet lääkärit ja hoitajat toivovat voivansa tehdä nykyistä enemmän säännöllistä päivätyötä.

Ruoranen myöntää, että jaksotyöjärjestelmä helpottaa töiden järjestämisen elämäntilanteen mukaan.

– Sunnuntaisin vapaaehtoisesti tekevät töitä he, joille se elämäntilanteeseen sopii. Usein esimerkiksi pienten lasten vanhemmat haluavat kuitenkin viikonloput vapaaksi, koska vain silloin perhe voi viettää enemmän aikaa yhdessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.