Kirjoita itsesi ehjäksi

Kirjoittaminen on yksi parhaimmista itsehoitomenetelmistä erosta selviytymisessä. Kirjoittaa voi monella tavalla. Tässä muutama esimerkki:

Eropäiväkirja

Päiväkirjan pitäminen mahdollistaa omaa kasvua ja kehitystä monella tavalla. Ennen kaikkea se on emotionaalisen, tunnetason purkamisen väline, jonka avulla voi tunnistaa ja käsitellä vaikeita tunteita. Sinne voi purkaa kaikkia niitä tuntoja ja ajatuksia, joita ei voi muutoin edes ääneen sanoa. Se on myös eräänlainen mittari, jonka avulla voi mitata omaa kasvuaan.

Mittarina voit käyttää subjektiivista häiritsevyysasteikkoa SUD-asteikkoa (subjective units of disturbance scale). Kun ajattelet eroa nyt, kuinka häiritsevältä se tuntuu asteikolla 0-10. 0 on täysin neutraali tilanne, eikä siis herätä mitään tunteita eikä kehon reaktioita ja 10 suurin häiritsevä tilanne mitä voi tietää olevan olemassa. Kirjaa numero ylös päiväkirjaan. Kun olet kirjannut numeron, esim. 9, kuulostele ja kirjoita erityisesti siitä mikä on kaikkein häiritsevintä juuri nyt ja missä tunnet tuon häiritsevyyden. Voit vaikka viikoittain seurata omaa SUD-asteikkoasi. Jos näyttää siltä, että vielä kuukauden päästä tuo numero ei ala yhtään laskemaan, ota yhteyttä asiantuntijaan. Olet vaarassa traumatisoitua.

Kuukausien päästä voit muutenkin palata katsomaan lähtötilanteen tunnelmia ja oloja ja hämmästellä itsessä tapahtuneita muutoksia. Usein alkutilanne on niin shokeeraava, että matka päästä katsottuna pienet muutokset jäävät huomaamatta. Päiväkirjan avulla voit seurata omaa kasvuasi monella tavalla ja siitä voi tulla paras ystävä ja tukija erosta selviytymisen tiellä.

Kirjoita eropäiväkirjaan kaikkia tunteitasi ja ajatuksia, jotka koskevat tätä nimenomaista eroa. Kirjoita myös niistä vaikeista tunteista, jota myllertävät mielessäsi. Kirjoita siitä mikä on ilmeistä juuri nyt. Älä yritä liikaa. Jos kirjoittaminen on hankalaa, kirjoita kirjoittamisen hankaluudesta ja vaikeudesta. Kirjoita siitä, kuinka et tiedä mistä aloittaa, tai siitä että et tunne osaavasi edes tätä, kirjoittamista. Voit myös kirjoittaa kaikista niistä kehon tuntemuksista, puristuksista rinnassa, kivistyksestä tai pahasta olosta vatsassa, ampiaispesästä päässä, sekasortoisesta olosta mielessä, halvaantumisen tunteesta käsissä ja jaloissa jne. Voit myös piirtää kuvia tai kirjoittaa koskettavia ja osuvia laulunsanoja tai runoja. Voit kirjoittaa siihen päivittäin, viikoittain tai milloin hyvänsä se sopii sinulle.

Parantava kirjoittaminen

James W. Pannebaker on tutkimusryhmineen osoittanut kirjoittamisen myönteiset vaikutukset terveyteen erityisesti erilaisten traumaattisten kokemusten tai muutostilanteiden edessä.

Kirjoittaminen tapahtuu neljänä peräkkäisenä päivänä. Valitse häiriötön paikka kirjoittamiselle. Kirjoita 20 minuuttia keskeytyksettä koko ajan. Laita esim. herätyskello soimaan 20 minuutin kuluttua. Kirjoita itsellesi, itseäsi varten. Älä ajattele kielioppia tai oikeinkirjoitusta. Keskity kirjoittamaan tästä erosta (tai muusta vaikeasta tai traumaattisesta asiasta). Kirjoita kaikista syvimmistä tunteistasi ja ajatuksistasi. Kirjoita kaikista epämiellyttävistä ja vaikeistakin tunteista. Kirjoita jälleen kerran siitä mikä on ilmeistä, mitä juuri nyt mieli tuottaa. Jos sinulta loppuu sanottava, toista se mitä juuri olet kirjoittanut. On tärkeää, että kirjoitat koko 20:n minuutin ajan keskittyneesti ja käytät koko tuon ajan kirjoittamiseen.

Kirjoittamisen jälkeen olo voi tuntua tyhjältä, surulliselta ja masentuneelta jonkin aikaa. Se on ihan normaalia. Useimmiten olo paranee noin tunnin kuluessa.

Kirjoita tästä samasta tapahtumasta tai aiheesta kaikkiaan neljänä peräkkäisenä päivänä. Voit toki kirjoittaa muistakin hylkäämiskokemuksista tai traumaattisista tapahtumista. Voit myös kirjoittaa kaikista konflikteista tai ongelmista, joita olet kokenut elämäsi aikana. Toivottavasti voit kirjoittaa myös kokemuksista, joista et ole voinut koskaan puhua kenenkään kanssa. Muista, että Sinulla on neljä päivää aikaa kirjoittaa. Voit myös kirjoittaa siitä, miten omat kokemuksesi ovat liittyneet lapsuuteesi, vanhempiisi ja ihmisiin joita rakastat. Kirjoita myös siitä kuka haluat olla ja miten olet elämässä selviytynyt vaikeista tilanteista.

Kirjeet

Yksiä tärkeä terapeuttinen työkalu on erilaiset kirjeet. Ne ovat yleensä kirjeitä, joita ei lähetetä. Kun kirjoitat kirjeitä, pyri spontaaniuteen, avoimuuteen, rehellisyyteen ja niin hyväksyvään asenteeseen kuin mahdollista. Hyväksyvä asenne on sellainen, että hyväksyy sen mitä on juuri nyt, sellaisena kuin se on tällä nimenomaisella hetkellä. Mitään siihen lisäämättä ja mitään siitä pois jättämättä.

Haavoittuneen kirje

Se osa minua, joka voimakkaasti kokee haavoittuneensa voi kirjoittaa kirjeen kaikesta siitä kokemastaan tuskasta ja kivusta, joita tämä ja muut mahdolliset hylkäämiskokemukset ovat aiheuttaneet. Haavoittunut osa voi olla myös loukkaantunut, jätetty, jättäjä, pettäjä jne. Kirje kirjoitetaan itselle, sille haavoittumattomalle ydinosalle itsessä, joka on siellä jossakin kaiken kuorman alla.

Kirje haavoittuneelle

Se itsen puoli (kuin aikuinen, viisas tietäjä minussa), joka kuulee tuota haavoittunutta osaa, voi vastata siihen kirjeeseen ymmärtämällä ja kuulemalla haavoittunutta itsen osaa. Aikuinen viisas osa resonoi myötätuntoisella, empaattisella ja kannattelevalla otteella.

Kirje exälle

Myös exälle voi kirjoittaa kirjeitä, varsinkin silloin jos jotakin jäi eroprosessissa sanomatta. Toisinaan kirjoittaminen exän kanssa voi tapahtua myös ihan konkreettisesti, mutta on vältettävä haukkumasta ja solvaamasta toista. Se ei johda mihinkään hyvään. Sen sijaan voi kirjoittaa kaikesta havaitsemastaan, tunteistaan, erityisesti siitä, mitä on oppinut itsestään tässä suhteessa.

Kirje vuoren huipulta

Jossakin vaiheessa olisi hyvä kirjoitta kirje vuoren huipulta. Sieltä, jossa seisot ja odotat itseäsi vapaana, rohkeana ja onnellisena. Kaivon pohjalle mätkähtäneenä voi olla vaikea nähdä aurinkoiselle ja selkeälle vuoren huipulle, mutta jossakin kohtaa kannattaa katse siirtää ihan pieneksi hetkeksi tulevaan. Eläydy siihen hetkeen, jolloin eroprosessin ajatteleminen ei aiheuta enää mitään suurta häiriötä mielessäsi. Näe itsesi eheytyneenä ja onnellisena. Kirjoita sieltä, matka päästä kuinka voimaantunut olet kaiken kokemasi jälkeen.

Joskus on hyvä kirjoittaa myös kauempaa tulevaisuudesta. Sieltä, jossa tämä nimenomainen ero on jäänyt yhdeksi tapahtumaksi muiden tapahtumien joukossa. Joskus on hyvä pysähtyä katsomaan 10-20:n vuoden päähän ja kuvittelemaan mitä kaikkea hyvää elämässään on saanut, kuin myös sitä, mikä merkittävä myönteinen käänne elämässä tapahtui tuon eron seurauksena. Mille kaikelle uudelle se oli ponnahduslauta?

Lue myös Leena Hattusen artikkelit:

– .


Teksti: Leena Hattunen
Kliininen seksologi (Nacs)

Lähteet:

Traumaterapiakeskus
Fisher Bruce, Jälleenrakennus, Kehityksen avaimet, 2002

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat