Mainos

Kirjailija Jarkko Laine kuollut

Laine on kirjoittanut sekä proosaa että lyriikkaa ja ansioitunut myös englanninkielisen kirjallisuuden kääntäjänä.

Kirjailija Jarkko Laine on kuollut Turussa lyhyen ja vaikean sairauden jälkeen. Laine oli kuollessaan 59-vuotias.

Jarkko Laine on kirjoittanut sekä proosaa että lyriikkaa ja ansioitunut myös englanninkielisen kirjallisuuden kääntäjänä.

Parnasson toimitussihteerinä hän oli vuosina 1969-1986 ja päätoimittajana vuosina 1987-2002. Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana Laine toimi vuosina 1987-2002. Proosan ja lyriikan lisäksi hän on kirjoittanut myös näytelmiä.

Jarkko Laine on saanut kirjallisuuden valtionpalkinnon vuosina 1972, 1974, 1977 ja 1985 niin näytelmäkirjallisista, kääntäjän kuin runoilijan ansioistaan. Finlandia-palkintoehdokas hän oli vuosina 1989 ja 1992.

Hänen viimeiseksi teokseksi jäi Te naiset, te naiset, joka oli naisten ajatusten kokoomateos. Se julkaistiin äitienpäivänä viime toukokuussa.

Kirjallisuuspiirit luonnehtivat Jarkko Lainetta 1960-luvun massaviihteen, sarjakuvien ja popmusiikin puolestapuhujaksi - kirjalliseksi nuorisoidoliksi, jonka nimi yhdistettiin underground-ilmiöön.

Jarkko Laine tunnetaan myös lauluteksteistään. Hänen kynästään ovat mm. Rauli "Badding" Somerjoen esittämät "Bensaa suonissa", "Hymyile Miss Universum" ja "Pilvet karkaa, niin minäkin".

Näytelmiä Jarkko Laine kirjoitti vuosina 1972 ja 1973 neljä. Hän suomensi myös Mark Twainin nuorisokirjat Huckleberry Finnin seikkailut (1972) ja Tom Sawyerin seikkailut (1973).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.