Mainos

Kirjaharvinaisuus Missale Aboense verkkoon

Ensimmäinen Suomea varten painettu kirja, latinankielinen Turun messukirja Missale Aboenseon osin siirretty verkkoon Jyväskylän yliopiston kirjastossa. Turun piispan Konrad Bitzin kirjanpainaja Bartolomeus Ghotanilta tilaama kirja on painettu pergamentille Lyypekissä vuonna 1488. Alkuperäisiä messukirjoja on jäljellä neljä, joista muut löytyvät Kööpenhaminasta, Tukholmasta, Helsingistä ja Jyväskylästä.

Kööpenhaminan kuninkaallisessa kirjastossa on ainoa alkuperäisenä säilynyt, lähes täydellinen Halikon kirkon Missale Aboense. Jyväskylän yliopiston kirjaston kappale on koottu voutien tilikirjojen kansitäytteistä ja sitä säilytetään kirjaston kellariholvissa. Kirjavanhus on liian hauras esimerkiksi tutkijoiden käsiin annettavaksi.

Julkaisuyksikön suunnittelija Minna Laukkanen kertoo Jyväskylän kirja-aarteen erikoisuudeksi pappien ja voutien käsin tekemät reunamerkinnät ja lisäykset. Nämä puuttuvat Missale Aboensen vuosina 1971 ja 1988 otetuista näköispainoksista. Missale Aboense on kuvitettu käsin. Esimerkiksi käsin värjättyjen alkukirjaimien ansiosta jokainen Missale on ainutkertainen. Laukkanen pitää kulttuuritutkimuksen kannalta tärkeänä, että teoksesta saataisiin esimerkiksi kansainvälisin yhteisvoimin täydellinen digitoitu laitos, jossa alkuperäinen painojälki ja eri aikoina käsin lisätyt merkinnät olisivat vanhojen kirjojen ystävien ja tutkijoiden ulottuvilla.

Missale Aboensen verkkoversiossa on nyt kolmisenkymmentä valokuvaa kirjan sivuista. Digitaaliset kuvat sivuista merkintöineen kertovat teoksen vuosisataisesta tarinasta lyypekkiläisestä kirjapainosta voutien tilikirjojen ja muiden vaiheiden kautta digitalisoiduksi, kenen tahansa verkossa selailtavaksi kulttuuriaarteeksi. Suomen vanhimpaan kirjaan voi tutustua Jyväskylän yliopiston kirjaston verkkosivuilla osoitteessa
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.