Mainos

Suomen suurimmassa hevoskimpassa jopa 400 eri omistajaa!

Hevosen kimppaomistaminen on tuonut raviurheiluun paljon uusia innokkaita harrastajia. Suomen suurin suomenhevoskimppa löytyy Kuopiosta 6-vuotiaan oriin Hymynkare takaa.

Hymynkareen omistaa Viidensadan Talli, jossa on nimensä mukaisesti 500 osuutta ja noin 400 eri omistajaa. Tuomas Juntunen, yksi vetäjistä, kertoo idean ison kimpan perustamisesta lähteneen oululaisesta Tuhannen tallista, joka oli perustettu nyt jo noin 64 000 euron ansioihin yltäneen lämminveriruuna Callela Longshotin ympärille.

Viidensadan Talli haluttiin Juntusen mukaan rakentaa suomenhevosesta, koska Pohjois-Savo on vahvaa suomenhevosaluetta. Porukka on pysynyt hyvin koossa läpi projektin.

– Vaihtuvuutta kimpan kokoonpanossa ei ole ollut, koska kulut ovat näin isolla porukalla niin pienet.  Projekti kestää 22. heinäkuuta asti, jonka jälkeen päätämme jatkosta, Juntunen kertoo.

Maaningalla Tero Mäenpään valmennuksessa olevan Hymynkareen uran ansiot ovat tällä hetkellä 7985 euroa. Ura käsittää yhden voiton 75-päivänä ja seitsemän muuta totosijaa. Matkan varrelle on mahtunut raviurheilulle tyypillisesti ylä-ja alamäkiä. Juntunen on silti kokonaisuudessaan tyytyväinen.

– Kimppalaiset ovat olleet hyvin mukana. Erimielisyyksiä ei ole ollut, kun asiat kerrottu ja perusteltu hyvin.  Olen porukkaamme äärettömän tyytyväinen, Juntunen hehkuttaa.

Hymynkareen viime kesä meni pilalle jännevamman takia, mutta 4-vuotiaana se selvitti tiensä monen suurkilpailun finaaliin.

– Ennakkoon koko projektin suurimpana tavoitteena  oli päästä osallistumaan kotiradan Kuopion Kuninkuusraveissa ajettuun nelivuotiaiden Pikkuprinssi-kilpailuun.  Oli erityisen hienoa, kun siinä onnistuttiin ja saatiin kaupan päälle vielä monia muita ilonhetkiä.  

Hymynkare on pelihevosia Kuopion Toto4-pelin toisessa kohteessa. Juntusen toivoo hevoselta ehjää juoksua. Viime startin parasta antia oli laukaton juoksu.

– Oulun kaarteissa oli ravin kanssa ongelmia, mutta loppusuoralla vauhti oli erinomaista. Mennään jalat maassa pikku hiljaa eteenpäin. Toivotaan jokaisen startin jälkeen, että hevonen on terve. Ykkösprioriteetti ei ole sijoitus vaan hyvä ehjä juoksu.

Kimppaomistamisessa on vain voitettavaa


Juntunen on omistanut hevosia yksin sekä kimpassa. Yhtiökumppaninsa kanssa Poken-etuliitteellä nimettyjä hevosia kasvattava Juntunen kertoo kokeneensa raviurheilun laidasta laitaan.

– Raveista saadut huippuhetket eivät katoa muistoista mihinkään. Niiden avulla jaksaa huonompien jaksojen yli, vuoden 2006 Kriteriumvoittaja Poken Pojan kasvattanut ja omistanut Juntunen kertoo.

Kimpassa saa Juntusen mukaan samat elämykset ja kokemukset kuin yksin omistaessa. Kustannukset vain ovat murto-osa siitä.

– Raviurheilun tärkein asia ovat mielestäni elämykset ja tunteet. Ensin psyykataan oman hevosen lähtö etukäteen ja katsotaan mitä vihjenikkarit ovat sen mahdollisuuksista mieltä. Starttipäivänä käydään katsomassa hevosta varikolla, seurataan lämmitykset ja sitten itse startti. Siitä tulevat ne elämykset, jotka ovat raviurheilun ykkösjuttu. Kustannukset ovat niin pienet, että kimppaomistamisessa on vain voitettavaa.

Seuraa illan lähetystä MTV Max-kanavalta klo 19.15 alkaen. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja