Mainos

Kim Jong Il jää historiaan pelättynä ja mystisenä johtajana

Pohjois-Koreaa 17-vuoden ajan johtanut johtaja Kim Jong Il jää historiaan pelättynä ja mystisenä johtajana.

Propagandakoneiston mukaan Kim syntyi 16.helmikuuta vuonna 1942 salaisella kapinallisten leirillä korealaisten pyhällä vuorella Mount Paektulla. Todellisuudessa hänen arvioidaan kuitenkin syntyneen Neuvostoliitossa, jossa hänen isänsä Kim Il Sung oli saamassa sotilaskoulutusta muiden Koreasta maanpaossa olleiden kommunistien kanssa.

Perheen kerrotaan palanneen jaetulle niemimaalle pääkaupunki Pyongyangiin vuonna 1945, jossa Kimin arvioidaan eläneen etuoikeutettua elämää. Propagandan mukaan hän kuitenkin opiskeli ahkerasti kommunismin oppeja ja osoitti jo nuorena poikkeuksellista lahjakkuutta suureksi johtajaksi.

Valtaan vuonna 1994

Kim siirtyi maansa johtoon vuonna 1994 isänsä, "suuren johtajan", Pohjois-Korean perustajan kuoltua. Kim rakensi maastaan ydinvoimavaltion ja aseisti armeijansa ohjuksin, jotka oli suunnattu Japaniin ja Etelä-Koreaan. Kimin vallan aikana Pohjois-Korean talous romahti ja kansa vajosi yhä syvempään köyhyyteen.

Kim ylläpiti maassa valtavaa propagandakoneistoa, joka muokkasi hänestä puolijumalan. Pohjois-Korean kansalle hän oli "rakas johtaja".

Erikoinen persoona

Ulkovalloille Kim näyttäytyi erikoisena persoonana, josta ei tiedetty paljoa. Hän puhui harvoin julkisesti ja matkusti vain satunnaisesti ulkomaille. Hän pukeutui mielellään tasapohjaisiin kenkiin ja verryttelypukuun. Mukavaksi seuramieheksi kerrottua Kimiä kuvattiin myös tyrannin viimeiseksi linnakkeeksi. Kimin tiedetään pitäneen naisista, hänellä oli valokuvamuisti ja hän oli uskomattoman lahjakas golfin pelaaja. Hänen väitetään lyöneen 11 hole-in-onea ensimmäisellä pelikerrallaan.

Pohjois-Korean valtiontelevision mukaan 69-vuotias Kim kuoli lauantaina junamatkalla sydänkohtaukseen.

(MTV3 - Reuters)

Katso Petri Sarasteen raportti Pekingistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.