Netissä on lukuisia kotimaisia kilpailutuspalveluita, joiden kautta voi kilpailuttaa sekä lainat että eri palvelusopimukset. Kilpailutuspalvelut tekevät vertaamisesta helppoa, sillä niiden kautta saat yhdellä hakemuksella eri toimijoiden tarjoukset.
Miksi sähkösopimukset, lainat ja muut sopimukset kannattaa kilpailuttaa?
Niin sähkösopimusten, lainojen kuin muidenkin sopimusten kilpailuttaminen netissä on nopeaa ja vaivatonta; kilpailuttaminen vie parhaimmillaan vain minuutteja. Kilpailuttamisen avulla voit säästää merkittäviä summia, eikä kilpailuttaminen maksa mitään.
Kilpailutuspalveluiden kautta sopimusten ja lainojen vertaaminen säästää aikaa ja vaivaa. Sen sijaan, että hakisit lainaa yksitellen useasta eri pankista ja luotonmyöntäjältä, kilpailutussivustojen kautta saat eri toimijoiden tarjoukset yhdellä hakemuksella. Kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään.
Lainan kilpailutus
Lainaa voi hakea montaa eri tarkoitusta varten. Lainalla voi rahoittaa esimerkiksi auton, veneen, remontin, yritystoiminnan aloittamisen tai unelmien häät. Lainaa voi hankkia myös pienempään tarkoitukseen, kuten uuden pesukoneen ostamiseen.
Suuri osa pankeista sekä monet luotonmyöntäjät ja rahoituslaitokset tarjoavat mahdollisuuden hakea vakuudetonta lainaa netistä. Vakuudettoman lainan hakemiseen ei tarvita vakuuksia tai takaajia – toisin kuin perinteisen pankkilainan.
Lainatarjoukset kannattaa aina kilpailuttaa, ja se käy helposti ja nopeasti kilpailutuspalveluiden kautta. Lainan kilpailuttaminen auttaa löytämään sinulle edullisimman, lainatarjouksen parhailla ehdoilla. Saamasi tarjous perustuu muun muassa tulotasoosi, luottotietoihisi, ikääsi ja asumismuotoosi.
Kun käytät lainapalvelua netissä, välitetään hakemuksesi automaattisesti lukuisille eri pankeille ja luotonmyöntäjille. Palvelun kautta saat eri lainatarjoukset ja voit valita niiden joukosta omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Kun vertaat eri lainatarjouksia, kiinnitä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon ja muihin kuluihin, kuten perustamis- ja lainanhoitomaksuun. Mitä edullisempi vuosikorko lainassa on, sitä edullisemmat lainakustannukset ovat. Huomioi myös laina-aika, sillä mitä pidempään lainaa maksetaan, sitä enemmän sille kasautuu korkoa.
Vakuudetonta lainaa (kulutusluotto) voi hakea useimmissa palveluissa 100–60 000 euron välillä. Suuremman luokan lainoihin, kuten asuntolainoihin, haetaan pääsääntöisesti vakuudelllista pankkilainaa. Myös sekä uudet että jo olemassa olevat asuntolainat voi kilpailuttaa.
Lainanhakuprosessi pähkinänkuoressa:
- Valitse palvelu, jota haluat käyttää lainojen kilpailuttamiseen. Voit toki käyttää useaa eri palvelua.
- Vertaa palvelun kautta saamasi lainatarjoukset.
- Valitse sinulle edullisin lainatarjous.
- Täytä ja lähetä sähköinen lainahakemus.
- Lue saamasi lainatarjous huolellisesti läpi ja halutessasi hyväksy tarjous.
- Saat lainasumman käyttöösi viimeistään muutaman arkipäivän kuluessa.
Sähkön kilpailutus
Sähkön hintaan vaikuttaa sähköverkko, sopimuksen tyyppi ja missä päin Suomea asut. Kuluttaja ei voi vaikuttaa käytössä olevaan sähköverkkoon, ja kukaan tuskin vaihtaa paikkakuntaa ainoastaan edullisemman sähkön perässä. Ainoa asia, johon voit itse vaikuttaa, on sähkösopimuksen valinta.
Edullisin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla. Sähkön hinnan kilpailutus onnistuu erilaisten kilpailutuspalveluiden kautta, joiden avulla näet kätevästi kaikki saatavilla olevat sähkösopimukset, joista voit valita omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuvan vaihtoehdon.
Jos sinulla on käytössäsi sähkösopimus ilman määräaikaa, kannattaa sähkösopimuksia kilpailuttaa aina silloin tällöin. Erityisen tärkeää kilpailuttaminen on myös edellisen määräaikaisen sähkösopimuksen loppuessa tai muuton yhteydessä.
Kun kilpailutat sähkösopimuksia, ota huomioon sähköenergian hinta ja tuontantotapa sekä laskutusperusteet. Sähkölaskun hinta perustuu sähkönsiirron ja sähköenergian kuluihin. Sähkösopimukset jakautuvat neljään eri tyyppiin:
- Kiinteähintainen sähkösopimus: sovitaan tietyksi määräajaksi tietyllä kWh-hinnalla ja mahdollisella perusmaksulla
- Jatkuva sähkösopimus: hinta määräytyy käyton mukaan voimassaolevalla sähköhinnalla
- Kiinteä kuukausihintainen sähkösopimus: sisältää tietyn pakettimäärän sähköä kiinteällä kuukausihinnalla ja lisäkäytöstä maksetaan hinnaston mukaan
- Pörssisähkö: laskutetaan voimassaolevan markkinahinnan ja kiinteän perusmaksun mukaan
Kun vertaat sähkösopimuksia, on sinun otettava huomioon sekä kilowattihinnat että kuukausimaksut. Jos kotitaloudessasi kulutetaan vähän sähköä, kannattaa todennäköisesti valita sopimus, jonka perusmaksu on mahdollisimman pieni. Jos taas sähköä kuluu reippaasti, tärkeää on mahdollsimman alhainen kWh-hinta.
Muista kilpailuttaa myös puhelinliittymät ja vakuutukset!
Lainojen ja sähkösopimusten lisäksi voit kilpailuttaa myös muitakin sopimuksia, kuten puhelin- ja nettilittymät sekä vakuutukset ja pankkipalvelut. Myös suoratoisto-, äänikirja- ja musiikkipalvelut voi, ja kannattaa, kilpailuttaa.
Aiemmin hankittuja sopimuksia ei välttämättä tule usein mietittyä, mutta voi olla, että ne eivät enää vastaa omia tarpeita. Monen puhelinsopimus on hankittu vuosia sitten, mutta puhelimen käyttötapa on muuttunut. Nykyään harva lähettää paljon tekstiviestejä, joten 300:n tekstiviestin kuukausipaketti on tarpeeton, kun taas mobiilidatan käyttötarve sen sijaan on kasvanut.
Myös omat vakuutussopimukset kannattaa käydä läpi vuosittain. Vastaavatko vakuutukset omia tarpeita? Ovatko vakuutuksen ehdot muuttuneet? Vakuutussopimuksia kilpailutettaessa kannattaa olla tarkkana jokaisen sopimuksen sisällön ja ehtojen kanssa, sillä ne vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.
Kilpailuttamalla säästää selvää rahaa
Lainan korko ja muut kustannukset voivat vaihdella merkittävästi lainantarjoajasta riippuen. Samoin sähkö- ja muiden sopimuksen hinnoissa voi olla selkeitä eroja. Kilpailuttamalla lainasi ja kaikki palvelusopimuksesi voit säästää tuntuvia summia. Pienistä puroista kasvaa suuri virta.