Kiinteistövero tuottaa tänä vuonna viime vuotta enemmän

Kiinteistöveron tuotto kunnille on tänä vuonna viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2012.

Kiinteistövero tuottaa tänä vuonna kunnille noin 1368 miljoonaa euroa. Se on noin 70 miljoonaa euroa eli noin viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Yleinen kiinteistöveroprosentti on noussut 75 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 72 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 66 kunnassa.

Vuoden 2013 kiinteistöveron perusteena ovat vuoden 2012 verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan vuodelle 2013 määräämät veroprosentit. Suurin osa kiinteistöverosta eli 73 prosenttia kertyy aikaisempien vuosien tapaan rakennuksista.

Uusi kiinteistöverolain säännös velvoittaa kiinteistönomistajan tarkistamaan ja tarvittaessa korjaamaan ja täydentämään kiinteistöverotuksen perusteena olevat tiedot. Nämä tiedot näkyvät verotuspäätöksen mukana olevasta osiosta Selvitys kiinteistöverotuksesta 2013. Korjauksia ja täydentämistä varten kiinteistöverotuspäätöksen mukana on esitäytetty lomake. Ilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos lomakkeen tiedot ovat oikein.

Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle 17 euroa. Tällaisia kiinteistön omistajia on alle kymmenes.

Kiinteistöveron eräpäivät ovat syksyllä 2013, 16. syyskuuta ja 4. marraskuuta. Tilisiirtolomakkeet ovat lähetetyn kiinteistöverotuspäätöksen mukana.

Verotuspäätöksiä lähetetään noin kaksi miljoonaa kappaletta. Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka kiinteistön omistaja maksaa kiinteistön sijaintikunnalle. Vero on kiinteistöveroprosentin mukainen osuus kiinteistön arvosta. Kiinteistöveroprosentin päättää kunta, mutta eduskunta säätää prosentille ala- ja ylärajan.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: Verohallinto

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja