Kiinan presidentti hehkuttaa "ihmettä" köyhyyden poistamisessa – "mikään muu maa ei ole kyennyt vastaavaan"

Xi Jinpingin mukaan mikään muu maa ei ole kyennyt vastaavaan suoritukseen näin lyhyessä ajassa.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin mukaan Kiina on toteuttanut "inhimillisen ihmeen" äärimmäisen köyhyyden poistamisessa. Xin mukaan mikään muu maa ei ole kyennyt nostamaan miljoonia ihmisiä ylös köyhyydestä niin lyhyessä ajassa.

Xi jakoi torstaina Pekingissä mitaleja köyhyyden poistamisessa mukana olleille maaseutualueiden viranomaisille ja lupasi samalla Kiinan jakavan toimintamalliaan muihin kehittyviin maihin maailmalla. Kiinan totesi jo viime vuonna saavuttaneensa tavoitteen, jonka mukaan äärimmäinen köyhyys poistetaan maasta viimeistään vuonna 2020.

Ennen määräajan täyttymistä Kiinan hallinto on panostanut miljardeja yuaneita teiden ja rakennusten kaltaisiin infrastruktuurihankkeisiin sekä tarjonnut verohelpotuksia ja tukia köyhille maaseutualueille.

Maailmanpankin mukaan Kiinassa noin 800 miljoonaa ihmistä on päässyt eroon äärimmäisestä köyhyydestä sen jälkeen kun kommunistien valtio aloitti talousuudistukset 1970-luvun lopulla.

Kiinan esittämiä lukuja on myös osin kyseenalaistettu. Esimerkiksi Kiinan asettama köyhyysrajaa 2,3 dollarin (1,9 euron) päiväkohtaisesta tulosta pidetään liian alhaisena keskitulotason maalle, jollainen Kiina nykyään käytännössä on.

Syytöksiä on myös esitetty korruptiosta sekä virallisten tilastojen peukaloimisesta siten, että politiikan ylätasolla asetetut tavoitteet saavutettaisiin ajoissa. On myös huomautettu, että Kiinan huikea keskimääräinen elintason nousu on toteutunut maan sisällä hyvin epätasaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja