Kiinan johto pelkää valtansa horjuvan – ihmisoikeuksia ajavia lakimiehiä kadonnut ja pidätetty

Kiinan poliisi on pidättänyt tai kuulustellut yli sataa ihmisoikeuksia ajavaa lakimiestä ja aktivistia, kertoo The Guardian.

Maan media on julistanut vangitut "kriminaalijoukoksi". Pidätykset ja kuulustelut liittyvät valtionjohdon pelkoon auktoriteetin horjumisesta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yhteensä 106 lakimiestä, lakifirmojen henkilökunnan jäsentä ja ihmisoikeusaktivistia on kuulusteltu tai pidätetty. Kiinan poliisi on myös tutkinut ainakin kolme lakifirmaa. 

Kuusi asianajajaa on pidätetty Fengrui-nimisestä firmasta, joka on tunnettu siitä, että sen työntekijät käsittelevät usein ihmisoikeuksiin liittyviä juttuja.

Pidätettyjen lisäksi 17 lakimiestä ja ihmisoikeusaktivistia on kadoksissa.

Pidätyksiä ryhdyttiin tekemään, kun 20 vuoden vankilatuomiota istunut tiibetiläinen munkki kuoli vankilaan ja samaan aikaan Kiinaa vaadittiin lopettamaan passikäytäntönsä, joka rajoitti uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen liikkumisenvapautta.

Ratsatuilla samanlaisia asiakkaita

Ratsia alkoi 9. heinäkuuta, kun Fengruissa työskennellyt Wang Yu lähetti ystävälleen tekstiviestin, jossa hän kertoi, että hänen kotinsa internet-yhteys sekä sähköt oli katkaistu, ja jotkut yrittävät murtautua sisälle. Hän katosi viestin lähettämisen jälkeen. Myöhemmin selvisi, että hänet on pidätetty.

Wangin asiakkaisiin kuuluu esimerkiksi uskonnollisen Falun Gong -ryhmän jäseniä. Ryhmä on kielletty Kiinassa. 

Saman firman johtaja, Zhou Shifeng pidätettiin myös. Hän on toiminut asianajajana kiinalaiselle journalistille, joka työskenteli saksalaisen lehden kanssa raportoidakseen Hong Kongin demokratiaa vaativista mielenosoituksista. 

Kuulustelluista asianajajista useat olivat allekirjoittaneet julkisen vaatimuksen, jossa Wangin pidätys tuomittiin.

Ihmisoikeuksia on vaadittu ennenkin

Kiinassa on tehty aiemminkin ratsioita, joissa aktivisteja ja asianajajia on pidätetty. The Guardianin mukaan muun muassa vuonna 2011 tehtiin iso ratsia, koska ihmisiä oli kannustettu kansannousuun Arabikevään yhteydessä. 

Asiantuntijoiden mukaan tämä ratsia on kuitenkin ennenäkemättömän laaja. Human RIghts Watchin tutkija Maya Wangin mukaan pidätykset ovat huolestuttavia, koska niitä ei edeltänyt minkäänlaista uhkaa.

Valtion media on haukkunut Fengruin asianajajat ja väittää, että he ovat organisoineet laittomasti maksettuja protesteja ja sepittäneet internetissä huhuja horjuttaakseen oikeuden päätöksiä. 

Kommunistisen puolueen asiaa ajavassa People's Dailyssa kirjoitettiin, että asianajajat ja ihmisoikeusaktivistit saavat julkisuutta arkaluonteisista oikeusjutuista. Heidän myös väitettiin tehneen tavallisista jutuista isompia kuin ne ovatkaan, kääntäen "arkaluonteiset asiat poliittisiksi asioiksi".

– Kiinan hallitus on käytännössä katsoen tuominnut aktivismin laittomaksi. Minusta se on kaikista huolestuttavin asia näissä ratsioissa, Wang sanoi.

Auktoriteetin horjuminen pakotti toimiin

Willian Nee Amnesty Internationalista sanoo hallituksen huolestuneen, koska Fengrui nostaa epäoikeudenmukaiset oikeusjutut julkisuuteen.

– Kiinassa hallitus on monesti mobilisoinut yleisen mielipiteen. Luulen hallituksen olevan huolissaan, koska he eivät halua menettää otettaan julkisen mielipiteen muokkaamisessa. Oikeussalien ulkopuolella järjestetyt protestit hermostuttavat heitä, Nee kertoo The Guardianille. 

Neen mukaan näyttää siltä, että protestit ovat lisääntymässä Kiinassa.

– Protestien lisääntymisen myötä taloudellisen epävarmuuden mahdollisuus lisääntyy. Nämä syyt ovat saaneet hallituksen ratsaamaan asianajajia ka aktivisteja, Nee lisää.

Lue myös:

    Uusimmat