Hongkongin eilisessä ratsiassa pidätettyjä toimittajia vastaan nostettu syytteitä

Hongkong äänesti alueparlamentistaan Kiinan valvovan silmän alla 1:38
Katso myös video: Hongkong äänesti alueparlamentistaan Kiinan valvovan silmän alla.

Hongkongissa kahta eilen pidätettyä toimittajaa vastaan on nostettu syytteet valtion vastaisesta toiminnasta. Hongkongin poliisin mukaan heitä syytetään salaliitosta kapinallisten julkaisujen julkaisemiseksi.

Syytteet saivat päätoimittaja Patrick Lam sekä entinen päätoimittaja Chung Pui-kuen.

Poliisi pidätti seitsemän demokratiamielisen Stand Newsin nykyistä ja entistä työntekijää toimitukseen tehdyn näyttävän ratsian jälkeen. Yli 200 poliisia ratsasi Stand News -verkkojulkaisun toimituksen ja takavarikoi puhelimia, tietokoneita, asiakirjoja sekä rahaa. Julkaisun varat myös jäädytettiin.

Poliisin mukaan julkaisu yllytti vihaan Hongkongin hallintoa kohtaan uutisartikkeleillaan ja blogikirjoituksillaan heinäkuun 2020 ja marraskuun 2021 välillä. Julkaisu kertoi poliisin mukaan valheellisesti Hongkongin demokratiamielenosoittajien olleen väkivallan kohteena sekä kadonneen.

Ratsian ja pidätysten jälkeen Stand News ilmoitti lopettavansa toimintansa. Sen mukaan päätoimittaja Lam on irtisanoutunut ja kaikki muut työntekijät on irtisanottu.

Kiina tyrmää länsimaiden kritiikin

EU, Yhdysvallat ja Kanada ovat arvostelleet pidätyksiä, mutta Kiina tyrmää kritiikin perusteettomana. Kiinan mukaan median vapauden varjolla on esitetty valheellisia tietoja Hongkongin lainvalvonnasta.

–  Journalismi ei ole kapinan lietsomista, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi keskiviikkona.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam sanoi torstaina olevansa samaa mieltä Blinkenin kanssa mutta lisäsi, että kapinallisia toimia ei voida hyväksyä uutisraportoinnin varjolla. Myös Kiinan hallinnon Hongkongin-toimisto sanoi pidätysten olevan oikeutettuja ja Stand Newsin yllyttäneen separatismiin.

Hongkongin median tukahduttaminen on voimistunut sen jälkeen, kun Kiina ajoi viime vuonna suurten mielenosoitusten jälkeen Hongkongiin läpi ankaran kansallisen turvallisuuden lain. Hongkong on Kiinan erityishallintoalue.

Turvallisuuslain nojalla toisinajattelu ja Kiinan kritisointi on suureksi osaksi kriminalisoitu, ja sen myötä on pidätetty kymmeniä aktivisteja, entisiä poliitikkoja ja toimittajia.

Stand News on toinen hongkongilainen mediayhtiö, joka on viranomaisten kohteena turvallisuuslain perusteella. Kesäkuussa demokratiamielinen sanomalehti Apple Daily joutui lopettamaan toimintansa, kun sen varat jäädytettiin.

Lue myös:

    Uusimmat