Kiinan GP:n lehdistökatsaus: Hamilton maailmanvalloituksen partaalla

Kiinan GP:n voiton jälkeen McLarenin Lewis Hamiltonille riittää viides sija maailmanmestaruuden varmistamiseen kauden päätösosakilpailussa Brasiliassa. Osa brittilehdistä hahmotteli jo maanantaina mestaruuden jälkeistä aikaa.

- Hamilton on maailmanvalloituksen partaalla. Hänestä on jo tullut formula ykkösten kasvot, lajin merkittävin yksittäinen henkilö. Ne, jotka marisevat hänen suosiostaan, joutuvat kärsimään seuraavan vuosikymmenen ajan, Daily Telegraph povasi.

- Formula ykkösten brändin voimana pidettiin Ferraria, Monacoa ja Schumacheria. Hamilton on jo korvannut näistä jälkimmäisen. Voitto Brasiliassa nostasi hänet maailmanlaajuisesti aivan uudelle tasolle. Jos Alonso ja kumppanit ovat näreissään nyt, he eivät tiedä, mitä on tulossa. Tässä on lajin uusi superbrändi, moottoriurheilun Beckham-Federer-Woods, formula ykkösten lähitulevaisuuden käyntikortti.

Hamilton oli saanut kilpailun alla kritiikkiä ajolinjoistaan ja Britanniankin lehdistössä oli epäilty hänen hermojensa pitävyyttä Japanin epäonnistumisen jälkeen. The Sunin mielestä Hamilton kuitenkin vastasi epäilijöille ajosuorituksella, jota lehti kuvaili "yhtä näyttäväksi kuin Pekingin olympialaisten ilotulitukset".

- Kateelliset kilpakumppanit olivat esittäneet typeriä syytöksiä vaarallisesta ajosta. Hamilton näytti tappajanvaistonsa jättämällä Ferrarit seisomaan lähtöviivalle.

The Sun paheksui myös Ferrarin tallipeliä, jolla maailmanmestaruudesta taisteleva Felipe Massa nostettiin Kimi Räikkösen edelle toiseksi.

- Massan pitäisi kiittää lahjaksi saamiaan kahta pistettä ja toista kahta, jotka hän sai Belgiassa, kun Hamiltonilta riistettiin kyseenalaisella tavalla voitto. Ilman näitä menetettyjä pisteitä Hamilton juhlisi jo historiallista saavutusta, eikä tarvittaisi hermoja repivää ratkaisukisaa jossa mitä tahansa voi tapahtua. Varsinkin kun Fernando Alonso on radalla.

Myös The Times pelkäsi, että Brasilian kilpailusta tulee piinaava kokemus Hamiltonille ja miljoonille tv-katsojille, jotka odottavat Britanniassa McLaren-kuskista ensimmäistä englantilaismestaria Damon Hillin (1996) jälkeen.

- Jokainen kilpailu, jossa Hamiltonin on vain päästävä maaliin mestaruuden varmistamiseksi, on riski. Hän voi joutua osalliseksi joukkokolariin ensimmäisessä mutkassa, joka on yksi koko MM-sarjan vaarallisimmista. Tai sitten hänen McLaren-autoonsa voi iskeä kauden ainoa tekninen vika toisena vuonna peräkkäin. Hamiltonin päässä saattaa myös kiehahtaa ja hän voi tehdä Interlagosissa jotakin täysin tarpeetonta, kuten Japanissa viikko sitten ja Brasiliassa viime vuonna. Entä sitten ratatuomarit, jotka ovat olleet isossa roolissa Hamiltonin toisella kaudella? Voisiko Hamiltonin ajaminen joutua jälleen tuomareiden syyniin - joko aika-ajossa tai kisassa - ja rangaistus viedä häneltä lähellä olevan mestaruuden?

Toisaalta The Times muistutti, ettei Massaakaan tunneta erityisen kylmähermoisena kuljettajana.

- Massa voi tuntea ylimääräisiä paineita tietäessään, että tämä on ehkä hänen ainoa mahdollisuutensa F1-mestaruuteen, jos - niin kuin monet uskovat - Räikkönen palaa ensi kaudella revanssi mielessä omalle tasolleen.

Näkymätön Massa

Jopa Italiassa myönnettiin, että Hamilton ajoi Kiinassa mestarin ottein.

- Meidän on pakko sanoa tämä asia ääneen, vaikka olemmekin valmiita kiistämään sen seuraavan kilpailun jälkeen, jos Ferrari iskee takaisin ja englantilaisnuorukainen tekee taas yhden virheen: Lewis Hamilton on kaikista vahvin, Il Giornale kirjoitti.

Il Tempo -päivälehti piti Massan tilannetta epätoivoisena, vaikka vuosi sitten Räikkönen onnistui nousemaan mestariksi vastaavasta seitsemän pisteen takaa-ajoasemasta.

- Ferrarin olisi pitänyt tuoda mestaruus kotiin jo hyvän aikaa sitten, mutta sen sijaan talli joutuu jälleen toivomaan mestaruutta lahjaksi vastustajilta kuten 2007.

- Tämän ja viime vuoden tilanteita verrattaessa pitää muistaa, että nyt päätöskisaan lähdetään täysin päinvastaisista asetelmista. Viimeksi Hamiltonilla oli hermot kireällä, kun hän oli heittänyt taivaan tuuliin 10 pistettä Shanghaissa. Tällä kertaa hän ajoi Shanghaissa täydellisen viikonlopun ja sai siitä itseluottamusta.

Il Tempo arvosteli tylyin sanoin Massan ajoa MM-sarjan ratkaisuhetkillä.

- Massa oli näkymätön viikko sitten Japanissa ja näkymätön eilen. Kummallakin kerralla hän hävisi aika-ajossa tallitoverilleen kevyemmästä bensakuormasta huolimatta. Tosipaikassa hän ei ole ajanut maailmanmestarin tasolla. Tämä on valitettava osoitus siitä, että brasilialainen osaa ajaa kovaa vain silloin, kun sillä ei ole mitään väliä.

Roomalaislehti ihmetteli myös sitä, miksi F1-sarjan rengasvalmistaja on tuonut kauden viimeisiin kisoihin kovemmat rengasseokset, jotka sopivat tunnetusti paremmin McLarenin autolle. Kovempia renkaita käytetään myös Brasilian GP:ssä.

- Onko pelkkä sattuma, että Bridgestonen viimeisimmässä mainoskampanjassa esiintyivät juuri Hamilton ja Mercedes?

"Skandaalimainen tallimääräys"

Ferrarin tallipeli herätti paheksuntaa joissakin lehdissä. Saksalainen Bild kutsui skandaalimaiseksi tapaa, millä Räikkönen päästi Massan ohitseen kakkossijalle.

- Tulevien päivien suurin puheenaihe on se, mitä tapahtui kahdeksan kierrosta ennen maalia. Ferrari turvautui formula ykkösissä kiellettyihin tallimääräyksiin.

Myös espanjalainen AS arvosteli Ferrarin toimintaa.

- Ferrari tulkitsi tökerösti tallimääräyssääntöjä, kun Kimi jarrutti 130 metriä ennen mutkaa päästääkseen Massan ohi.

AS pettyi siihen, ettei Ferrari-kaksikko pystynyt tarjoamaan odotettua vastusta Hamiltonille. Kilpailun sankari löytyi toki espanjalaisleiristä.

- Räikkönen sai huonomman lähdön kuin Lewis ja Massa ja oli ainoastaan tulppana tallikaverilleen ensimmäisillä metreillä. Sen jälkeen britti karisti uhkaajansa kannoiltaan upeasti ja piti parempaa vauhtia kuin epätasainen Kimi ja onneton Massa. Alonso oli loistavasti neljäs heikommalla Renault-autolla.

Brasiliassa kaikki avaimet mestaruuteen ovat Hamiltonin käsissä.

- Tällä kertaa Lewisilla on vastassa häntä huonompi kuljettaja, joten tuntuu siltä, että jos hän ei tänä vuonna onnistu voittamaan mestaruutta, ei hän voita sitä koskaan, AS arvioi.

Teksti: Lauri Ouvinen

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat