Mainos

Kiinalaisliikemies vaatii Suomelta miljoonakorvausta

Kouvolan China Centeristä piti tulla kiinalaisyritysten tukkukeskus, joka olisi palvellut Euroopan ja Venäjän markkinoita.

Hanketta varten myönnettiin kolmessa vuodessa noin 700 viisumia, ja silti kauppakeskuksen kerrottiin olevan vaikeuksissa viisumipulan takia.  

Matkaan tuli mutka vuonna 2009, kun Rajavartiolaitos teki mittavan ratsian alueelle. Operaatiosta seurasi isoja otsikoita, ja kiinalaisia vangittiin epäiltynä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.   
Esitutkinnan lopputulos oli kuitenkin se, ettei asiassa ollut tapahtunut rikosta.  

Nyt yksi epäiltynä olleista China Centerin toimijoista vaatii valtiolta yli 4,4 miljoonan euron korvauksia. Liikemies Jiazhu Wang katsoo kanteessaan, että esitutkinta ja tiedottaminen pilasivat hänen maineensa sekä liiketoiminnan ostoskeskuksessa.

Wangin mielestä hänen investointinsa menivät hukkaan ja valtion pitää maksaa.  

 
Valtio: Tutkintaan oli perusteet  


Valtio torjuu liikemiehen vaatimukset. Rajavartiolaitos katsoo, että esitutkintatoimet ja käytetyt pakkokeinot olivat rikosepäilyn selvittämisen kannalta tarpeellisia. Rajavartiolaitoksen mielestä sen oman henkilöstön toiminnalla ei ole syy-yhteyttä liikemiehen väittämään vahinkoon.  

Wang vaatii korvauksia Rajavartiolaitoksen ohella Verohallinnolta. Myös Verohallinto vaatii oikeutta hylkäämään kanteen. Verohallinnon mielestä sen asiassa tekemä rikosilmoitus oli aiheellinen ja perustui alustavaan verotarkastuskertomukseen.

Rikosilmoituksesta alkanut talousrikostutkinta päättyi syyttämättäjättämispäätökseen.  

Vangittuna liki kolme kuukautta 


China Center avattiin Kouvolassa entisen Valion meijerin tiloihin vuonna 2007. Jo samana vuonna poliisi epäili China Centeriin liittyen viisumien väärinkäytöksiä ja laittoman maahantulon järjestämistä.

Ostoskeskuksen johtaja ja omistaja Wang oli vuosina 2009-2010 vangittuna yhteensä vajaat kolme kuukautta. Häntä vastaan ei kuitenkaan nostettu syytteitä.  

China Center huutokaupattiin vuonna 2011. Sen suurimmat velkojat olivat Kouvolan Seudun Osuuspankki ja Kouvola Innovation.

Wang katsoo, että hänelle jäi yhtiöön miljoonien saatavat, kun se lopetti toimintansa.  

Jutun pääkäsittelyn on tarkoitus alkaa syyskuussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.