Kiina kertoo sotaharjoituksensa Taiwanin ympärillä päättyneen – Taiwan: Räikeä provokaatio

Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion mahdollisesta eskalaatiosta 10:57
Katso video: Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion mahdollisesta eskalaatiosta.

Taiwanin mukaan Kiinan sotaharjoitukset ovat räikeä provokaatio kansainväliselle järjestykselle.

Kiina kertoo päättäneensä onnistuneesti kaksipäiväiset sotaharjoituksensa Taiwanin ympärillä. Sotaharjoitusten tarkoituksena oli Kiinan mukaan testata maan asevoimien kykyä kaapata valta saarella.

Taiwanin presidentin kansliasta kommentoidaan sotaharjoitusten olleen räikeä provokaatio kansainväliselle järjestykselle.

– Kiinan viimeaikainen yksipuolinen provokaatio ei ainoastaan heikennä vallitsevaa rauhaa ja vakautta Taiwaninsalmella, mutta on lisäksi räikeä provokaatio kansainväliselle järjestykselle, presidentin kanslian tiedottaja Karen Kuo kertoi tänään lausunnossa.

Kiina aloitti sotaharjoituksensa varhain torstaina ja ympäröi Taiwanin laivaston aluksin ja sotilaslentokonein. Taiwanin puolustusministeriön mukaan sotaharjoituksiin osallistui kaikkiaan yli 110 kiinalaista sotilaslentokonetta ja kymmeniä Kiinan laivaston aluksia.

Kiina: Taiwan ajautuu kohti sotaa

Kiina varoitti perjantaina Taiwanin johdon ajavan itsehallinnollista saarta kohti sotaa. Kiinan puolustusministeriön tiedottajan Wu Qianin mukaan tilanteeseen on ajauduttu, koska Taiwanin uusi presidentti Lai Ching-te on kyseenalaistanut yhden Kiinan periaatteen.

Kiinan puolustusministeriö kertoi maan olevan valmis uusiin vastatoimiin, jos Taiwan provosoi Kiinaa.

Kiina aloitti sotaharjoituksensa vain kolmisen päivää sen jälkeen kun Taiwanin uusi presidentti astui virkaansa. Lai sanoi torstaina pitämässään puheessa, että seisoisi etulinjassa puolustaakseen Taiwania.

Kiina katsoo demokraattisesti hallitun Taiwanin kuuluvan alueeseensa ja on katsonut puheen käytännössä merkinneen Taiwanin itsenäisyyden tunnustamista.

Kiina on järjestänyt viime vuosina useita mittavia sotaharjoituksia. Kiinan toimet Taiwanin ympärillä ovat herättäneet huolta mahdollisesta hyökkäyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat