Mainos

Kiekkopoikia piruettitreeneissä - "Muistan Esa Tikkasen porona jäänäytöksessä"

Järvenpäässä pienet luistelijat kaatavat raja-aitoja taitoluistelijoiden ja kiekkoilijoiden yhteistreeneillä. Myös jääkiekkosuuruudet Esa Tikkanen ja Saku Koivu ovat hyötyneet taitoluistelutreeneistä. 

Järvenpään jäähallin pukukopissa on odottava tunnelma. Pienet taitoluistelijat pohtivat, mitä voisivat Järvenpään Haukkojen kiekkopojille opettaa. Menossa on poikien tehotreenipäivä.

– Meidän koreografiaa. Piruetteja ja sellaista, sanoo Eetu Valkola.

Pian joukko päättää, että ehkä sittenkin on helpointa aloittaa ihan perusluistelusta. Yhteistreenien puuhanainen on Järvenpään Taitoluistelijoiden valmentaja Sirkka Kaipio.

– Meillä taitoluistelupuolella on hyvä tietotaito terän käytöstä, vartalon hallinnasta ja tasapainoon liittyvistä harjoitteista. Me haluamme antaa tämän mahdollisuuden myös kiekkopojille. Minusta on ihanaa, että he ovat siihen myös tarttuneet.

Kiekkoilijoilta taitoluistelijat toivovat vetoapua vauhtiin.

– Kiekkopojilla on ihan loistoannos energiaa, räjähtävyyttä ja tempoa. Se energia on sellainen, jonka toivon tänä päivänä siirtyvän tänne taitoluistelun puolelle.

Tikkanen porona

Esa Tikkanen aloitti aikoinaan Helsingin taitoluisteluklubissa. Muistan hänen esiintyneen porona jäänäytöksessä. Saku Koivu on myös käynyt taitoluisteluharjoituksissa. Se lienee sellainen olennainen osa heidän hyvää luistelutaitoaan.

Sirkka Kaipion mukaan jääkiekkoilijoiden todellisen luistelutaituruuden näkee välittömästi.

– Se tulee esille kontaktitilanteissa. Silloin kun mennään lähelle. Pitää ohittaa toinen nopeasti, hahmottaa kiekko ja maila ja suunnan muutos. Vaikka vain edestäpäin taaksepäin siirtyminen, siinä näkee kenellä kiekko katoaa ja kuka joutuu kiertämään väärään suuntaan.

– Minusta olisi aika kivaa, että joukkueen sisäisissä harjoituksissa voidaan keskittyä pelitaktiikkaan, mailan ja välineen hallintaan ja erilaisiin sen lajin hienouksiin. Taitoluisteluseuraan voi sitten tulla harjoittelemaan vain tätä taitoa eli kovaa vahtia, terän hallintaa ja upeaa menoa.

Molemminpuolinen kunnioitus

Järvenpään tehotreeneissä yhtenä valmentajana on Markus Leminen. Hän oli 90-luvulla suomalaisen miesluistelun kärkinimi.

– Kiekkoilijoilla on tosi hyvin perusteet hallussa. Pystytään menemään samoja juttuja. Tästä on molemmille hyötyä. Nähdään kaaren käyttö, terän käyttö.

Tärkeää on myös opettaa lapsia arvostamaan toisiaan lajista riippumatta.

– Siinä tulee kaveripiiri. Yhteinen respect, kunnioitus. Se on tosi cool, sanoo Kanadassa asuva Leminen.

Yhteistreenit eivät lopu tähän.

– Olen miesluistelun uranuurtaja, ja se on minulle sydämen asia. On mahtavaa, että meillä on mahdollisuus niin liiton kuin seuran puitteissa aloittaa tämä toiminta. Tuntuu sille, että tälle löytyy pitkä jatkumo, uskoo Sirkka Kaipio.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja