Mainos

Kiasmassa vuotaa

Finlandia-talon rakennusongelmiin on jo totuttu. Nyt ongelmat kiusaavat myös toista taidelaitosta saman kadun varrella, nimittäin nykytaiteen museota. Kiasman sisälle on valunut vettä talon valmistumisesta saakka, mutta vasta nyt vuodon syy on selviämässä. Vesivuoto ole suinkaan ainoa Kiasman ongelmista.

Ainutkertainen rakennus ja ainutkertaiset ongelmat. Siltä ainakin tuntuu, sillä lähes kaksi vuotta on nyt pähkäilty miksi vesi valuu sateella Kiasman seinää pitkin ja sisälle toimistohuoneisiin sekä kirjastoon.

-Kyllä tässä on nyt arvailtu, että tässäkään talossa kun ei ole räystästä tällä alueella, niin siitäkö ongelmat johtuvat. Sehän kuuluu tähän arkkitehtuuriin, jossa kaareva seinä leikkaa tämän kattomuodon. Sitten taas nämä sinkkirakenteet on aika erikoislaatuiset, sanoo yliarkkitehti Tuulikki Terho opetusministeriöstä.

Sinkkikatteen sisään tehdyn piilovesikourun epäillään olevan riittämätön ja räystäiden puuttuessa vesi pääsee rakenteisiin. Rakennuttajana toimineen Helsingin rakennusviraston mukaan tutkimukset saadaan loppuun vappuun mennessä. Rakennusvirasto sen paremmin kuin Kiasman uusi omistaja valtion kiinteistölaitoskaan eivät halua asiaa kommentoida.

Yhteen vesivuotoon eivät harmit Kiasmassa kuitenkaan pääty. Toinen on heti sisääntulon katoksessa.
Amerikkalainen arkkitehti Steven Holl tavoitteli katokseen leijuvaa tunnelmaa, sillä seurauksella, ettei kosteuseristyksille jäänyt tilaa.

Eikä tunnu katos leijuvan, päivastoin. Vettyneet vanerilevyt liikehtivät ja rakenteita on jouduttu tukemaan, jotta ne saataisiin pysymään paikallaan.

Mikä toimii Kaliforniassa ei toimi välttämättä Suomessa, kuuluukin amerikkalaisarkkitehtiä vastaan esitetty kritiikki.

-Kyllä nämä on katsottu myös siltä kannalta mikä on Suomen ilmasto ja suomalaiset olot, mutta siitä huolimatta vaikka on suomalaisia arkkitehteja, tällaisiä ongelmia saattaa ilmetä silloin, kun tehdään hyvin erikoislaatuisia rakennuksia ja rakaisuja, sanoo yliarkkitehti Terho.

Kiasmasta on löytynyt myös liuta muita harmeja kuten ala-aulan akustiikkaongelmat sekä lattioiden epätasaisuus ja liukkaus. Korjauksia on tehty pikkuhiljaa. Yhteensä niihin on kulunut jo kolme miljoonaa markkaa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.