Kevyt pääsiäismenu hurmaa mauilla ja väreillä

Tässä kevyessä pääsiäismenussa maistuvat mausteisen runsaat maut, yrtit ja pirteät hedelmät.

Kevään korvalla monet kaipaavat keveämpää juhlamenua. Pääsiäisen juhla-aterian ei tarvitsekaan olla kaloripommien kavalkadi, vaan upean päivällisen saa aikaan keveämpienkin reseptien kera. Aloita päivällinen vaikkapa raikkailla bruchetoilla, joiden jälkeen pääruuaksi kelpaavat niin kala, kana kuin kasvikset. Päivällisen kruunaavat jälkiruuan muodossa pirteän hedelmäiset maut.

Keveitä herkkuja alkupalaksi

Pienistä suupaloista pitäville kevyeksi alkuruuaksi sopii hyvin vaikkapa pippurilohi, jonka juju on graavatun lohen pikainen grillaus. Toisaalta keveä ja värikäs aloitus pääsiäispäivälliselle ovat myös erilaiset versiot italialaisista bruschetoista, esimerkiksi bruschetat rapujen ja avokadosalsan kera tai ihana kasvisversio.

Bruschetta ja tomaatti-avokadotahna

Neljälle:

4 viipaletta vaaleaa maalaisleipää
4 tomaattia
1 keltainen paprika
1 punasipuli
2 avokadoa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Tomaattien pitää olla huoneenlämpöisiä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Puolita paprika ja poista siemenet. Paahda paprikanpuolikkaita uunissa kuoripuoli ylöspäin 15 minuuttia. Pane puolikkaat muovipussiin jääpalojen kanssa. Voit vähän ajan kuluttua vetää paprikasta kuoren irti. Leikkaa pieniksi palasiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa suikaleiksi.

2. Kalttaa tomaatit, leikkaa lohkoiksi, poista siemenet ja leikkaa pieneksi. Halkaise avokadot, poista siemenet, koverra malto kuorista ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään paprika, avokadot, tomaatit ja öljy ja purista joukkoon valkosipulinkynsi. Suolaa ja pippuroi.

3. Paahda tai grillaa leipäviipaleet. Levitä tomaatti-avokadotahna heti leiville ja tarjoile.

Mausteisia makuja pääruuaksi

Pääsiäisen päivällispöydässä ei aina kaivata lampaanlihaa. Kevyempiä vaihtoehtoja toivovien juhlapöytään sopivatkin yhtä hyvin vaikkapa sienet, joista portobellot perunamuussilla ja pestolla on yksi juhlavimmista vaihtoehdoista. Portobellojen sijasta reseptissä voi käyttää myös tavallisia herkkusieniä.

Myös merelliset maut sopivat hyvin pääsiäispöytään. Kalaa himoaville sopii hyvin paahdettu lohi ja parsa katkarapukastikkeessa. Eksoottisempia makuja ja silmiähiveliviä värejä toivoville pääruuaksi sopii hyvin keveä marokkolainen pata tai intialaisvaikutteinen, mausteinen currykana.

Currykana, pinaattiriisi ja raita

Neljälle:

4 broilerin fileetä
suolaa ja valkopippuria
1 tl juustokuminaa
2 tl kurkumaa
2 rkl öljyä + paistamiseen

Raita:

6 dl luonnonjogurttia
½ tl paahdettuja juustokuminansiemeniä
1 maustemitta chilijauhetta
suolaa ja mustapippuria
½ vihreä kurkku
1 ruukku minttua

Pinaattiriisi:

3 dl pitkäjyväistä riisiä
7 dl vettä
1 tl suolaa
250 g tuoretta pinaattia

1. Raita: Paahda kuumalla pannulla juustokuminansiemeniä 15-20 sekuntia. Rouhi ne morttelissa. Vatkaa jogurtti sileäksi ja kermamaiseksi. Sekoita joukkoon juustokuminamurska, chilijauhe, suola ja mustapippuri. Leikkaa kurkku kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Hienonna mintunlehtiä niin, että niitä on 2 rkl. Säästä muutama kurkkuviipale ja mintunlehti koristeluun ja sekoita loput jogurttikastikkeeseen. Siirrä kastike peitettynä viileään maustumaan. Koristele kurkulla ja mintulla ennen tarjoilua.

2. Pinaattiriisi: Huuhdo pinaatti ja revi paloiksi, leikkaa pois paksut lehtiruodit. Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä yhdessä riisin kanssa hetki. Lisää vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa 15 minuuttia. Lisää pinaatti ja hauduta vielä 10 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.

3. Leikkaa broilerifileet suikaleiksi, mausta suolalla, pippurilla, juustokuminalla ja kurkumalla. Paista suikaleet kullanruskeiksi öljyssä. Tarjoile yhdessä pinaattiriisin ja raitan kanssa.

Raikas jälkiruoka kruunaa pääsiäispäivällisen

Keveän pääsiäispäivällisen loppusilaukseksi sopivat pirteän hedelmäiset maut. Erittäin keveää jälkiruokaa kaipaavalle oikea vaihtoehto on kirpeän raikas greippisorbetti, mutta muhkeampia makuja toivovien juhla-aterian kruunaa karibialainen ananas, joka saa makunsa tummasta rommista ja kookoksesta. Hyvä vaihtoehto on myös sitruunainen vaahto marjoilla höystettynä.

Sitruunavaahtoa ja tuoreita marjoja

Sitruunavaahdon voit valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Tuoreiden marjojen sijaan voit käyttää pakastemarjoja tai hedelmäsalaattia.

4 annosta:

5 liivatelehteä
3 munankeltuaista
3 munanvalkuaista
1 dl sokeria
1½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 dl kuohukermaa
tuoreita marjoja tai hedelmiä

1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kulhossa valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu ja kuoriraaste. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota myös kerma.

2. Purista liivatelehdistä vesi ja sulata lehdet miedolla lämmöllä kattilassa. Vatkaa kevyesti munasokerivaahtoon. Kääntele puuhaarukalla varovasti joukkoon kerma ja valkuaisvaahto.

3. Täytä vedellä huuhdellut annosvuoat tai iso hyytelövuoka seoksella ja anna hyytyä jääkaapissa. Kumoa hyytynyt vaahto lautasille ja koristele marjoilla tai hedelmillä.

Teksti ja kuvat: MTV3

Lue myös:

    Uusimmat