Mainos

"Kestämätön tilanne" - Talousrikostutkijoita siirretty tekemään turvapaikkapuhutteluja

Helsingin poliisilaitoksessa on ryhdytty poikkeuksellisiin järjestelyihin turvapaikka-asioihin liittyen. Kuusi talousrikostutkijaa on siirretty tekemään turvapaikkapuhutteluja ja –rekisteröintejä. Heistä osa on erittäin kokeneita rikostutkijoita. 

–Kestämätön tilanne hoitaa tämä tällä tavalla. Kaikki on pois rikostutkinnasta. Ei hyvältä näytä, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja aiemmin ulkomaalaispoliisin maastapoistamisryhmässä työskennellyt Mika Raatikainen.

MTV Uutisten lähteet äimistelevät, miksi siirrot on tehty nimenomaan talousrikostorjunnasta, johon valtio on vuosien saatossa ohjannut runsaasti niin sanottua korvamerkittyä rahaa.

Emme tavoittaneet Helsingin poliisilaitoksen johtoa kommentoimaan asiaa.

Suomessa turvapaikkahakemus jätetään poliisille tai rajaviranomaisille, minkä jälkeen hakija majoitetaan turvapaikanhakijoille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Poliisi tai rajavartija pyrkii ensimmäisessä puhuttelussa selvittämään turvapaikanhakijan henkilöllisyyttä, matkareittiä ja maahantulotapaa.

"Täydennyspoliisit tekemään puhutteluja"

Raatikaisen mukaan turvapaikanhakijoiden alkuselvityksen tekemistä varten voitaisiin käyttää täydennyspoliiseja.

–Heidät voitaisiin vaikka kouluttaa tehtävään Poliisiammattikorkeakoulussa. Turvapaikkapuhutteluun ei avaruustiedettä tarvita, Raatikainen sanoo.

Sisäministeriön työryhmä esitti alkuvuodesta poikkeusoloja varten perustetun täydennyspoliisijärjestelmän käytön laajentamista normaaliolojen liikenteenohjaukseen ja järjestyksenvalvontaan.

Vapaaehtoisten täydennyspoliisien on nykyisin tarkoitus toimia poikkeusoloissa tai valtion turvallisuuden sitä muulla tavoin vaatiessa virkavallan apuna.

20 vuoden aikana täydennyspoliiseja ei ole tarvinnut kutsua avuksi vielä kertaakaan. Heidän kouluttamisensa on niin ikään hiipunut vuosien varrella täysin.

–Nyt olisi täydennyspoliiseille hyvä paikka, Raatikainen sanoo.

Täydennyspoliisisopimuksen tehneitä vapaaehtoisia arvioidaan olevan noin 2 000. Täydennyspoliisien käytöstä päättää valtioneuvosto.

Helsingin keskusta-alueella kalliossa ja Punavuoressa sijaitsevat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset majoittavat paraikaa kaksinkertaisen määrän ihmisiä paikkalukuunsa nähden.

Kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien kommenttien vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.