Kesäpuutarhan kasvit kosmetiikaksi

Kotikosmetiikka on hauskaa, halpaa ja ekologista. Hyötykasviyhdistyksen Anu Ranta opastaa, kuinka kuivalle iholle sopiva kasvovoide, ja vaalea- ja tummahiuksisille sopiva hiushuuhtelu tehdään.

Kehäkukkavoide

Kehäkukat ovat ajankohtaisia juuri nyt, sillä monessa puutarhassa kehäkukat kukkivat parhaillaan. Kehäkukkavoide sopii hyvin kuivaihoisille.

Näin teet kehäkukkavoiteen:

– Kerää vajaa desilitra kuivattuja kehäkukan kehälehtiä.

– Kaada teräskattilaan hieman vettä vesihaudetta varten. Laita veteen puhdas, steriloitu (keitetty) lasinen hillopurkki, etteivät vesi ja voiteen ainekset kosketa toisiaan.

– Mittaa purkkiin 1 desilitra öljyä (esimerkiksi tuoksutonta kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä) ja noin 1 ruokalusikallinen mehiläisvahaa.

– Lisää sulaneeseen öljy-mehiläisvahaseokseen kuivatut yrtit ja sekoita. Öljy-vahaseoksen tulee peittää kehälehdet.

– Anna aineksien hautua miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Lämpötila ei saa nousta yli 60 asteen.

– Siivilöi seos puhtaaseen, keitettyyn lasiseen voidepurkkiin ja sulje kansi. Laita purkkiin nimilappu ja valmistamispäivä.

– Anna jäähtyä, ja käytä esimerkiksi kasvoilla tai vartalovoiteena. Voide hoitaa myös hyvin halkeamat kantapäissä.

Voide säilyy huoneenlämmössä, mutta voit pitää sitä käyttökertojen välillä myös jääkaapissa. Säilyvyyden kannalta nenä ja silmät ovat hyviä mittareita.

Hiushuuhtelu tummille tai vaaleille hiuksille

Hiuksiin jätettävä hiushuuhtelu tehdään kotipuutarhan ajankohtaisista kasveista salviasta, kamomillasta, kehäkukasta tai nokkosesta. Vaaleahiuksinen voi valita hiushuuhtelun yrteiksi kamomillan tai kehäkukan, tummahiuksinen taas salvian tai nokkosen, tai molemmat.

Huuhtelua käytetään shampoopesun viimeisenä huuhteluna. Sitä on hyvä hieroa päänahkaan ja hiuksiin, eikä sitä tarvitse huuhdella hiuksista pois. Viinietikan haju haihtuu nopeasti taivaan tuuliin.

Huuhtelun viinietikka neutralisoi viimeisetkin shampoon rippeet, luo päänahan pintaan luonnollisen happokelmun ja estää hilseen muodostumista. Yrttiviinietikkaa ei saa missään tapauksessa käyttää laimentamattomana, vaan se laimennetaan vedellä 1:10:een.

Näin teet hiushuuhtelun:

– Kuivaa noin pullollinen yrttejä.

– Laita kuivatut yrtit puhtaaseen, laakeasuiseen, lasiseen, kannelliseen litran pulloon tai purkkiin. Kaada joukkoon hieman lämmitettyä omenaviinietikkaa. Nesteen on peitettävä yrtit. Pidä lämpimässä paikassa viikon ja ravistele pulloa päivittäin.

– Siivilöi yrtit pois seoksesta.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat