Kesän makeimmat mansikkaherkut

Mansikka kypsyy kesän marjoista ensimmäisenä. Jos mansikkahimo yllättää ennen sadon kypsymistä, on kaupoissa jo tarjolla esimerkiksi espanjalaisia ja virolaisia mansikoita. Suven suosikkimarja maistuu sellaisenaan, lettujen lisäkkeenä, kakun koristeena, leivonnaisissa ja kesän parhaissa jälkiruoissa.

Kotimaista mansikkaa saadaan yhä aikaisemmin, koska sen kasvihuoneviljely on lisääntynyt ja avomailla on ruvettu käyttämään kypsymistä aikaistavia suojaharsoja.

Tunnetuimpia Suomessa viljeltäviä lajikkeita ovat kookasmarjainen Jonsok, Polka, Bounty, Korona ja Senga Sengana. Kaikki markkinoilla olevat mansikkalajikkeet pyritään valitsemaan niin, että ne sopivat sekä tuoreena käytettäviksi että säilöntään.

Parasta tuoreena

Suuret marjat eivät kestä pitkiä aikoja tuoresäilytyksessä pehmeytensä ja mehukkuutensa vuoksi. Säilytä mansikat jääkapissa, mielellään mahdollisimman vähän aikaa. Oikein säilytettynä mansikoiden maukkaus jää tallelle.

Runsaan vesipitoisuutensa vuoksi mansikat sisältävät hyvin vähän energiaa. Foolihappoa, B- ja C-vitamiinia sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita mansikka puolestaan sisältää paljon.

Monipuolinen mansikka

Raikas ja makea mansikka sopii jälkiruokien lisäksi loistavasti myös suolaisiin salaatteihin ja juustotarjottimelle. Kevyt saa mukavaa makeutta mansikoista.

Mansikkarahka kuuluu kesän suosikeihin. Aki Wahlmanin maustetaan ripauksella minttua. Toinen klassikko on jälkiruokana tai välipalana maistuva .

Raikas raparperi maistuu ihanalta makean mansikan kanssa, tämän todistaa Akin

Jälkiruokien lisäksi mansikkaa käytetään paljon leivonnaisiin. Kuohkeat mansikkaleivokset tai hauskat mansikkahampurilaiset maistuvat takuulla kesävieraille. Rapea keksikakku täytetään mansikkasurvoksella ja koristellaan tuoreilla mansikoilla.

Jäätelö-mansikkatorttu

1 pkt kauramuro- tai Cookies suklaamurotaikinaa
noin 1 dl mansikkamehua
2-3 dl mansikkasurvosta tai -hilloa
noin 1 litra jäätelöä
koristeeksi: noin ½ litraa mansikoita

Sulata taikina, painele se voidellun ja leivitetyn piirakkavuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille. Kypsennä 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 8-12 min, varo paistamasta liikaa.

Kostuta jäähtynyt pohja mehulla. Levitä päälle mansikkasurvos tai -hillo. Ota jäätelöstä palloja tai paloja ja lado ne nopeasti tortun päälle. Mikäli et tarjoile torttua heti, säilytä se pakastimessa tarjoiluun asti. Koristele mansikoilla ennen tarjoilua.

Piirakkavuoan halkaisija noin 28 cm, esimerkiksi sydämenmuotoinen vuoka noin 10 henkilölle.

VINKKI: Voit tehdä saman mustikoilla tai vadelmilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3, Myllyn Paras Oy ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat