Kesällä kaikki on toisin?

Miten sujuu siivous helteellä tai kesämökin mukavuuksissa? Osallistu KOTI-keskusteluun, kerro mielipiteesi ja parhaat vinkit. Orientoidu aiheeseen alla olevan kolumnin avulla.

Mikä voisikaan olla kesäisen lämpimälle grillausillalle vieraampi keskustelunaihe kuin siivous. Kumma kyllä, keskustelu kodinhoidosta soljui grillauksen ohessa, aina kevyestä kesäsiivouksesta kesävieraiden kautta matonpesuun.

"Eipä pahemmin tule siivottua, kun en muutenkaan ole mikään himosiivooja", sanoi joku. Toinen jatkoi: "Tavoitteena on vain se, että pahimmat roskat - ne joihin voi vaikka kompastua - ovat poissa." Tiivistyyköhän näissä kommenteissa kesän kevennetty siivousohjelma? Perinteisen suursiivouksen tein toukokuussa, voin siis ottaa rennommin kesän ajan. Viimeistään juhannukseksi kuurattiin kodin kaikki nurkat perusteellisesti läpi. Kuka kuurasi, kuka ei. Joku ilmoitti pesevänsä ikkunat ainakin kahdesti: keväällä ja syksyllä. Entä jos ei ole vielä ehtinyt pestä ikkunoita kertaakaan ja on jo heinäkuu? "Yksi pesukerta riittäköön", ajattelin.

"Kannattaa siivota vasta vieraiden lähdettyä, muuten joutuu siivoamaan kahdesti", opasti joku kanssaihmisiään. Tarkasta kriittiset kohdat ennen vieraiden tuloa ja siivoa perusteellisemmin vasta vieraiden lähdettyä. Osallistuvatko kesävieraasi siivoukseen? "Vaihtelevasti, riippuu vieraista." Onhan se niin, että vieraat käyvät ajallaan ja talo elää tavallaan. Kelpo kesävieras muistaa kuitenkin kysyä miten voi olla avuksi.

Kesän lämpö tekee tepposen keittiössä - alakaapissa tuoksahtava biojäteastia ja roskis muistuttavat nopeasti olemassaolostaan. Keittiö on kesälläkin se paikka joka kannattaa siistiä päivittäin. Tyhjentää roskikset, pestä astiat, pyyhkiä pöytätasot ja poistaa muruset lattialta. Vaikuttaa kodin yleisilmeeseen yllättävän paljon.

Oleskeluympäristö laajenee valoisan ja lämpimän ajan myötä parvekkeelle ja pihalle. Lisää kukkia ja kasveja hoidettavaksi ja siinä ohessa linnunkakkaisia kalusteita puhdistettavaksi. Kasvien ja puutarhan hoito on mukava kesäharrastus. "Se on terapeuttista ja rentouttavaa", vakuutti eräs. Kalusteiden suhteen kellään ei ollut esittää mitään mullistavaa ideaa. Ne vain pyyhitään tarvittaessa.

Entä kesän kohokohta eli mattopyykki? Painepesuri, taloyhtiön pyykkitupa, pesula vai se perinteinen laituri-mäntysuopa-juuriharja -menetelmä. Jokaisella on oma suosikkinsa. Painepesuri on mainio kimppaostos naapureiden kanssa ja hyvä apuri mattopyykillä, jos matot pesurilla pesun kestävät ja sitä on mahdollisuus käyttää. Jos taas haluaa (ja jaksaa) nauttia kauniista kesäpäivästä uuden urheilulajin tapaan, niin mikä sen mukavampaa. Matto kainaloon ja laiturin suuntaan. Huoletonta on viedä matot pesulaan, varsinkin jos pesuohje on vähänkään epäselvä ja matot kuivinakin painavia.

Kesällä kaikki on toisin - vai onko sittenkään? Otitko lomaa kodinhoidosta tänä kesänä?

(Teksti: Sari Muukkonen)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja