Kesä pitää eläinpelastajan kiireisenä - jopa 12 tapausta päivässä

Kesä on kiivainta aikaa eläintenpelastajalle.

Pelastuslaitoksen eläinpelastusvastaava Vesa Nurmisen mukaan eläintehtäviä tulee jopa kaksitoista päivittäin. Nurminen nimesi kaikkein erikoisimmaksi pelastetuksi eläimeksi degun, mikä on kotieläimenä pidetty jyrsijälaji.

Degupariskunta oli ilmeisesti päästetty luontoon vapaaksi, koska omistajat halusivat luopua niistä. Pelastuslaitoksella kesti kaksi viikkoa, ennen kuin ne saatiin kiinni.

Eniten apua tarvitsevat kuitenkin luonnonvaraiset eläimet.

Helppo ohjesääntö on, että jos luonnonvarainen eläin ei lähde karkuun, se luultavasti on avun tarpeessa.

– Eniten pelastustehtäviä kohdistuu luonnonvaraisiin eläimiin ja erityisesti lintuihin. Vesilinnut ovat olleet viime aikoina eniten esillä, kertoo Nurminen.

Linnut törmäävät lasipintoihin ja autoihin. Nisäkkäiden poikaset lähtevät puolestaan liikkeelle ja eksyvät vääriin paikkoihin. Nurminen kehottaa arvioimaan tilanteen ja auttamaan, jos lintu on selvästi loukkaantunut. Eksyneeltä vaikuttava linnunpoikanen ei välttämättä tarvitse apua ja emo voi olla ihan lähellä.

– Yksittäisen kuolleen linnun voi kääräistä muovikassiin ja laittaa sekajätteeseen. Mutta jos linnulla on rengas jalassa, se kannattaa ottaa talteen. Renkaan numero on hyvä antaa rengastustoimistolle, sillä siitä saa arvokasta tutkimustietoa, toteaa Nurminen.

 Siimat pahin ongelma

Nurminen harmittelee, että ihmiset jättävät kalastussiimoja ja lankoja rannoille.

– Välillä käy niin, että lintujen jalat tai räpylät ehtivät amputoitua. Kaikkia lintuja ei saada kiinni ja ne lentävät siimat mukanaan.

Nurminen kertoo, että jotkut linnut käyttävät siimoja myös pesämateriaalina.

– Yritetään saada ne kiinni ja poistaa siimat. Jos on vakavammin loukkaantunut lintu, niin ne menevät Korkeasaaren eläinlääkärille tutkittavaksi. Meillä on tällä hetkellä joutsen ja valkoposkihanki, jotka ovat sotkeutuneet siimoihin, selostaa Nurminen.

 

Yleinen vastuu loukkaantuneiden eläinten auttamisesta on säädetty eläinsuojelulaissa, luonnonsuojelulaissa ja metsästyslaissa.

– Onneksi ihmiset ovat empaattisia ja auttavat kiitettävästi.

Nurmisen mukaan eläinsuojelutapauksia ei juuri ole tullut.

  

Lue myös:

    Uusimmat