Kerttu Niskasen karmiva epäonni kulminoitui yhteen televisiolähetykseen: "Kyyneleet valuivat pitkin poskia"

Liian vaikea kysymys sai Kerttu Niskanen repeämään:"Eii..." 1:06
Liian vaikea kysymys sai Kerttu Niskasen repeämään: "Eii..."

Kerttu Niskasen vaikuttaa olevan kovassa kunnossa viime kauden pettymyksen jälkeen. Hyvässä vedossa olleen hiihtäjän kausi päättyi karulla tavalla. Niskasen pohjeluu murtui tammikuun lopussa Falunin maailmancupin kilpailussa.

Aikaa kauden päätavoitteeseen Oberstdorfin MM-hiihtoihin oli alle kuukausi. Kovassa kunnossa läpi kauden ollut Niskanen joutui sivuun pahimmalla mahdollisella hetkellä.

– Hiljaiseksi vetää tässäkin vaiheessa, kun kelaa taaksepäin. Arvokisat ovat sellaisia, mihin lataa henkisesti ja fyysisesti kovaa, ja kun matto lähtee jalkojen alta juuri ennen kisoja, harmittaa suunnattomasti. Etenkin siinä hetkessä, mutta myös jälkeenpäin, Niskanen sanoo MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän haastattelussa.

Niskanen myöntää, että MM-hiihtojen katsominen kotisohvalla otti koville. Vaikein paikka oli, kun vastaanottimessa rävähti käyntiin oma päämatka, 30 kilometrin perinteisen kisa. Itku tuli.

– Siinä kun itselläni oli kipsi jalassa ja laitoin television päälle, olin omasta mielestäni vahva ja yritin uppoutua penkkiurheilijan rooliin ja nauttia muiden suomalaisten tekemisestä. Kyllähän se harmiti, ja kun 30 kilometrin kisa alkoi, väkisin kyyneleet valuivat poskia pitkin. Sen huomasi, että se oli se tärkeä päivä, joka harmitti eniten.

Lähes yhtä karun kohtalon Niskanen oli kokenut edellisissä MM-hiihdoissa Itävallan Seefeldissä. Niskanen sairastui ja pystyi hiihtämään vain yhden matkan.

Nyt usko epäonnen taittumiseen on vahva.

– Nyt on ladattu olympialaisiin, ei se hemmetti joka kerta voi niin huonoa tuuria olla.

Kova halu päästä irti

Isometsän kuuleman huhun mukaan Niskanen on kovassa kunnossa kauden alla. Huhua hiihtäjä ei vahvista, mutta ei sitä lähde kiistämäänkään.

– Ihan kiva kuulla, että tuollanen huhu liikkuu. Todellinen mittari tulee, kun laitetaan lappu rintaan. Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, se on itselle tärkeä juttu.

Pekingin olympialaisissa hiihdetään korkealla, joten Niskanen on leireillyt paljon vuoristossa. Kaksi kuukauden pätkää sekä viimeksi kolmen viikon jakson Val Senalesissa. Nyt edessä on valmistautuminen kauden avaukseen Suomessa.

Ensimmäisen kilpailunsa Niskanen hiihtää viikon kuluttua Oloksen Tykkilumenkisoissa. Maailmancup-kausi käynnistyy Rukalla marraskuun lopussa. Niskanen odottaa Rukan avausta jo malttamattomana, mikä Isometsän mielestä kertoo hiihtäjän kovasta kunnosta.

– Jotenkin tuntuu, että viimeisten päivien aikana olen jo pään sisällä ollut, että kunpa aika olisi siellä. Tosi odottavaisin mielin olen. Kova halu on päästä Rukalla siitä viiristä irti.

Kovan halun lisäksi myös Niskasen tavoite Rukalla on kova. Kaiken mennessä nappiin perinteisen kympillä tähtäin on kuuden joukkoon. Jatkossa hyvänä päivänä hiihtotyylistä riippumatta jopa korkeammalla. 

– Kauden avaus ei ole itselleni se vahvin. Kisojen kautta kone lähtee käyntiin ja tulokset paranevat. Hyvä ja maltillinen alku siihen.

Katse olympiamitalissa

Ennen helmikuun alussa alkavia olympiakisoja Niskasen hiihto-ohjelmassa on myös Tour de Ski -kiertue, mikäli kaikki on mennyt suunnitelmien mukaisesti. 

Pekingin olympialaisten päämatkaansa Niskanen pohtii hetken. Se on kymmenen kilometriä perinteisellä tyylillä. Olympialaisiin asetettu tavoite on selvä: arvokisamitali. Henkilökohtainen vai viestimitali? Se jää nähtäväksi, sillä Niskanen ei asiaan ota kantaa.

Varmaa on se, että korkean ilmanalan pitäisi sopia Niskasen ominaisuuksiin.

– Yleensä olen korkealla viihtynyt, enemmän onnistunut kuin epäonnistunut. Leireillä sopeudun aina hyvin, ei mene sen kummemmin aikaa.

Ja vaikka uusi kausi on vasta alkamassa, voi katseita kääntää myös tulevaisuuteen. 33-vuotiaan Niskasen ura jatkuu myös olympiatalven jälkeen.

– Jos paikkoja ei enempi poksahtele, ura jatkuu, hiihtäjä vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat