Kerran vuosikymmenessä riehuva tuhoisa kesämyrsky voi iskeä Suomeen viikonloppuna – meteorologi: ”Lähellä hirmumyrskyrajaa"

Suomeen voi olla viikonloppuna tulossa kesämyrsky, jonka kaltaisia nähdään vain kerran kymmenessä vuodessa, meterologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissaan.

Etelä-Suomi on saanut tänään vihdoin ja viimein kauan kaivattuja kesäsateita. Lähipäivinä sateenvarjo kannattaa ottaa mukaan myös Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Lähipäivien sateet saattavat kuitenkin jäädä vain lämmittelyksi sille, mitä voi olla luvassa perjantaina.

– Niille kaikille, ketkä olivat suunnitelleet veneilyä sisävesillä Etelä-Suomessa tai merialueilla Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä: Seuratkaa perjantain tuuliennusteita tarkkaan, sillä tilanne voi kehkeytyä vaaraa aiheuttavaksi, kirjoittaa meteorologi Mäntykannas blogissaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:52
Nyt sataa! Näin sade- ja ukkosrintamat vyöryvät Suomeen lähipäivinä.

Ruotsin suunnalta on Ahvenanmaan ja pohjoisen Itämeren kautta mahdollisesti vaeltamassa Suomeen matalapaineen osakeskus. Mukanaan se toisi erittäin runsaita sateita.

– Erityisesti pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella on myrskypotentiaalia perjantai-iltapäivästä lauantaiyöhön saakka. Tuulenpuuskat ovat tällä hetkellä ennusteissa jopa yli 30 m/s eli lähellä hirmumyrskyrajaa, Mäntykannas toteaa.

Ensimmäisen asteen hirmumyrskyn raja on 33 metriä sekunnissa. Puuskat eivät riitä hirmumyrskyluokitukseen, vaan Maailman ilmatieteen laitoksen suositus on, että kyseisen nopeuden täytyy olla kymmenen minuutin keskiarvo.

– Jos matalapaine tosiaan syvenee näin nopeasti, tuulituhoja voisi tulla erityisesti Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Sisämaassakin maan eteläosassa puuskat yltyvät ennusteissa myrskylukemiin, Mäntykannas kirjoittaa.

Meteorologi Mäntykannas kuitenkin korostaa, että ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta ja tilanteeseen voi tulla vielä muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja