Kent palasi juurilleen

Ruotsalainen Kent sijoittuu Pohjoismaissa aivan suosituimpien yhtyeiden kärkeen. Bändin edellinen pitkäsoitto Vapen och Ammunition on löytänyt 55 0000 ostajaa, heistä valtaosa Pohjolan väkeä.

Ruotsalaiseen popmusiikkiin tavataan liittää duurimelodiat ja positiivisuus. Tässä mielessä Kent on hyvinkin epätyypillinen ruotsalaisbändi: viisikon laulut ovat yleensä synkkiä tai vieläkin synkempiä.

- Kauneimmat biisit ovat lähes aina synkkiä, muistuttaa Eskilstunasta lähtöisin olevan yhtyeen Harri Mänty.

Kent lienee saanut annoksen luontevaa synkistelyä jo sitä kautta, että kolme sen muusikoista on suomalaista alkuperää. Tällä sävyllä oli käyttöä, kun bändin uunituoretta Du & Jag Döden -albumia äänitettiin.

- Kent palaa tällä levyllä juurilleen, masennusrockiin (depressing rock). Esimerkiksi Suomen HIM'n musa on liian sinistä - me yritetään tehdä vielä synkempää, virnuilee Mänty, joka yhdistelee puheessaan lystikkäästi suomea, ruotsia ja englantia.

Jo ennakkomaistiaisena albumilta saatiin kuulla single Max 500.

- Max 500 olikin tärkeä laulu, se avasi tien albumin syntymiseen. Mutta se ei ole ilmeinen sinkkuvalinta, me vaan ollaan liian hölmöjä valitsemaan singlelle hitti.

Männyllä on samalle linjalle osuva selitys myös sille, mikä tekee Kentistä niin merkittävän ja onnistuneen yhtyeen.

- Salaisuus on siinä, että me ollaan kaikki idiootteja. Kun laitetaan yhteen miinus ja miinus, siitä syntyykin plusvaraus. Me ollaan helvetin vanhoja ja helvetin hyviä, vuonna 1990 aloittaneen kombon kitaristi uhoaa.

Kun katsoo Kentin erittäin suurta suosiota Ruotsissa, tätä ei ole syytä kiistää.

- Nyt meillä näyttää menevän todella hyvin myös Norjassa ja Tanskassa. Ja Suomihan on meille kotikenttää, täydentää Kentin ykköskitaristi Sami Sirviö.

Kent kävi kokeilemassa siipiään myös Yhdysvalloissa. Yhtyeen melankolia veti kuitenkin rapakon takana vesiperän, vaikka esimerkiksi brittisuuruus Coldplay on menestynyt jenkkilässä hieman samantapaisin eväin.

Kentin solisti ja lauluntekijä Joakim Berg onkin myöntänyt, että yritys tunkeutua Yhdysvaltoihin oli hyvin lähellä hajottaa bändin.

Nyt Kent haluaa panostaa sinne, missä ymmärretään hyvän päälle.

-Me tehdään Pohjoismaissa kesällä telttakiertue, johon kuuluu 15 isoa konserttia, Mänty muistuttaa.

Suomessa Kentin telttaspektaakkeli koetaan Helsingin Käpylän urheilupuistossa 17. kesäkuuta. Männyn mukaan telttakiertue ei suinkaan tule halvemmaksi kuin show't isoissa saleissa. Telttaturnee kuitenkin istuu Kentin ideologiaan: omassa suurteltassa heidän ei tarvitse katsella vierastamiaan mainoksia.

(MTV3-STT-Pertti Mattila)

Lue myös:

    Uusimmat