Kenraali Hägglund ei kaipaa Karjalaa

Puolustusvoimain entinen komentaja kenraali Gustav Hägglund kertoo tuoreessa kirjassaan käsityksiään maailman turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Siinä sivussa selviää myös kenraalin kanta luovutettuun Karjalaan. 

Aika ajoin Suomessa nousee esille vaatimuksia luovutetun Karjalan takaisin saamiseksi. Tänään ilmestyvässä kirjassaan Rauhan utopia Hägglund paljastaa, ettei pidä ajatusta toivottavana.

Hägglund käy kirjassaan laveasti läpi Suomen ja Venäjän suhteen vaiheita. Hän korostaa, että Venäjä on aina Pietari Suuren ajoista lähtien kaivannut Pietarin kaupungille suojakaistaletta.

Rajojen muokkaamisesta olisi Hägglundin mielestä vain haittaa Suomelle.

– Yli 300 vuoden aikana suojavyöhyke on ollut vain 21 vuotta Venäjän kontrollin ulkopuolella, nimittäin sen heikkouden aikana vuosina 1918–1939, Hägglund muistuttaa.

Hägglund muistuttaa myös, että alueen nykyisellä väestöllä ole minkäänlaista yhteyttä Suomeen.

– Evakkoon lähteneiden tilalle tuotiin Neuvostoliiton kannalta luotettavampia ukrainalaisia ja venäläisiä siirtolaisia. Heidän jälkeläisensä asuttavat nyt rapistumaan päästettyjä Karjalan kunnaita, muuta kotiseutua he eivät tunne. Heistä se vasta meille riesa tulisi, jos luovutettu alue joskus palautuisi Suomelle, Hägglund arvioi kirjassaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja