Mainos

Kemiin tulee turvapaikanhakijoita kolmessa päivässä yhtä paljon kuin viime vuonna

Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista huomattava osa tulee rajan yli Ruotsin puolelta Tornio-Haaparanta rajanylityspaikan kautta.

Kemin poliisi on jo tänä vuonna puhutellut 700 turvapaikanhakijaa, kun heitä viime vuonna saapui vain 100, kertoo rikoskomisario Janne Koskela.

– Turvapaikanhakijoiden määrä lähti nousuun jo keväällä. Viime viikkoina on tapahtunut huomattavaa nousua määrissä. Hakijoita tulee joka päivä kolmekymmentä. Tämä on jo 12 kertaa enemmän kuin aiemmin. Nousu on merkittävä.

Koskelan mukaan turvapaikanhakijat tulevat suurimmaksi osaksi Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. 

– Enemmistö on miehiä, mutta joukossa on jonkin verran myös perheitä ja lapsia. Turvapaikanhakijat saavat EU:hun päästäkseen ulkopuolista järjestelyapua. Schengenin sisällä liikkuminen on vapaata.

Koskelan mukaan tavallisin reitti tulla Suomeen kulkee Istanbulin, Kreikan ja Italian kautta.

– Me pyrimme puhuttamaan joka päivä sen päivän aikana tulleet. Lähetämme hakijat vastaanottokeskuksiin Kemiin ja Tornioon, mutta nämä alkavat olla jo aika täynnä.

– Lapissa päätöstä odottaa tällä hetkellä 500 turvapaikanhakijaa. Tarvitsemme lisää paikkoja, joten uusia keskuksia on suunnitteilla Ylitornioon ja Pelloon, lisää Koskela

Poliisin puhuttelu:

Turvapaikanhakijan puhuttelu kestää puolisen tuntia.

Poliisi tarkastaa henkilöllisyyden.

Tämän jälkeen hakija viedään vastaanottokeskukseen yöpymään.

Puhutteluja tehdään pääsääntöisesti virka-aikaan 8-16.15, mutta lapset ja naiset puhutetaan välittömästi. 

Ei kiireelliset rikostutkinnat hidastuneet

Koskelan mukaan Kemin poliisilaitoksen resursseja on irrotettu turvapaikanhakijoiden puhutteluun.

– Meillä on löytynyt joustoa kaikista poliisin ryhmistä, jotta saamme samana päivänä saapuneiden puhuttelut hoidettua. Tämä ei tietysti voi olla vaikuttamatta esimerkiksi ei-kiireellisten rikosten tutkintaan, jos rikostutkijat tekevät puhutteluita.

– Hoidamme akuutit henkeen- ja terveyteen kohdistuvien rikosten tutkinnan normaalisti. Massarikosten kuten näpistyksien ja varkauksien käsittely on hidastunut. Jos turvapaikanhakijoiden virta jatkuu näin vuolaana, niin väistämättä ilmoituksia alkaa kasaantua, toteaa Koskela.

Koskelan mukaan Kemiin on saatu jo kesän aikana kaksi uutta ulkomaalaistutkijaa.

– Kesällä pystyimme hyödyntämään työttömiä poliiseja ja lainaamaan heitä muilta asemilta, mutta syksyn tulen tämä ei enää onnistu. Meillä on nyt avoinna neljä uutta määräaikasta virkaa. Siihen saakka kunnes virat on täytetty, teemme ylitöitä iltaisin. Poliiseja on tällä hetkellä irrotettuina liikenne-, järjestys-, ja rikospoliisista.

Turvapaikanhakijoiden rikoksia poliisin ei kuitenkaan tarvitse tutkia. 

– Kemissä on jo pitkään toiminut vastaanottokeskus eikä turvapaikanhakijoiden joukossa ole ollut mitään rikollisia. Hakijat ovat syyllistyneet yhtä lailla pikku rikoksiin siinä missä,  muutkin kemiläiset, toteaa Koskela.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.