Kelalle tulossa historiansa rankin kevät: Parin vuoden tukiasiakkaat nyt ovella parissa kuukaudessa

2:09

Kela varautuu historiansa pahimpiin ruuhkiin, kun lait laajennetusta työttömyys- ja sosiaaliturvasta vahvistetaan pian. Kelasta tukea hakevat erityisesti yrittäjät ja työttömyyskassoihin kuulumattomat työntekijät. Liitoista pahiten on kuormittumassa Palvelualojen PAM, jonka suojissa on matkailu- ja ravintola-alan väkeä.

Niin Kelassa kuin PAM:issa on tehty työtä läpi viikonlopun. Vielä ei tarkkaan tiedetä, milloin lait saapuvat eduskuntaan kopautettavaksi, mutta kyse on korkeintaan muutamasta viikosta.

– Meillä on odotettavissa kahden tai kolmen vuoden työt yhden kevään aikana. Olemme jo aloittaneet lisähenkilökunnan rekrytoinnin. Viime kädessä kutsumme eläkkeellä olevia virkailijoitamme töihin, kertoo Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula.

– Ja ylitöitäkin tehdään, hän hymähtää.

– Kyllä me tästäkin selviydymme. Suomi on järjestäytynyt sosiaaliturvan yhteiskunta ja pyrimme takaamaan sen, että ihmiset saavat heille kuuluvat rahansa.

Pajula esittää saman toiveen kuin Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Ilkka Nissilä.

–Toivomme että ihmiset tutkivat nyt verkkosivuja, niihin päivitetään koko ajan uutta tietoa. Puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneita, samoin toimistojen tiskit.

Saman toiveen on esittänyt työvoimaviranomainen. Te-toimistoihin jätettävä ilmoitus lomautuksesta tai työttömäksi jäämisestä on nopeinta jättää verkossa.

Raha ei lopu, mutta loppuuko kärsivällisyys

Palvelualojen kassa on myrskyn silmässä, koska sieltä hakevat tukea ravintola- ja matkailualan palkansaajat. Ala on ajanut seinään ja hallitus suunnittelee määräystä kaikkien ravintoloiden sulkemisesta.

– Viime torstaina aamulla kuulin, että yt-neuvottelujen piirissä oli 12 000 PAM:in jäsentä, iltapäivällä luku oli 20 000. Tilanne elää, kuvailee Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Ilkka Nissilä.

Nissilä kertoo kuitenkin jotain lohduttavaa. Raha ei lopu, onhan tämä luvattu pääministerin suulla.

– Nyt toivotaan vain kärsivällisyyttä, koska hakemusten käsittely on käsityötä ja lakisääteiset asiat on käytävä hakemusten äärellä läpi. Kirstussa riittää rahaa jaettavaksi sitä tarvitsevalle, kuvailee Nissilä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja