Mainos

Kela: Emme tiedä, maksetaanko Isis-taistelijoille tukia

Kelalla ei ole mahdollisuutta tarkistaa, nostavatko Isisin riveihin lähteneet esimerkiksi lapsilisää.

Isis-terroristijärjestön riveissä taistelevat suomalaiset voivat nostaa Kelan-tukia. Asiasta kertoi tänään Suomen Kuvalehti

Kelalla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, kuinka moni Syyriaan lähtenyt tukia oikeasti saa.

– Meillä ei ole sitä tietoa, onko näillä henkilöillä oikeasti maksussa etuuksia vai ei. Me emme saa sitä tietoa, ovatko henkilö ulkomailla terroristeina emmekä voi kysyä sitä, kansainvälisten asioiden suunnittelupäällikkö Suvi Rasimus Kelan hallinto-osastolta kertoo.

Rasimus korostaa, että Kela maksaa tukia vain Suomessa tai EU-maissa oleville tileille. Kelan tukia voivat saada kaikkien maiden kansalaiset, jotka asuvat Suomessa vakituisesti.

Mikäli hakija on saanut Suomessa esimerkiksi lapsilisää, tuki ei katkea vaikka tuensaaja lähtisi Isisin riveihin lyhyeksi ajaksi taistelemaan.

Rasimus arvelee, että ongelma koskee vain pientä ihmisryhmää.

– Ja kuinka moni näistä toden näköisesti melko nuorista miehistä sitten saa meidän etuisuuksia, kyse ei ole suuresta joukosta. 

Valvonta koskisi kaikkia

Kela ei välttämättä saa tietoa edes siitä, että tukia saava ihminen on poistunut maasta lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Jos hakija ei itse ilmoita poistuneensa maasta, voi Kela saada tiedon esimerkiksi muuttoilmoituksen kautta Väestörekisterikeskuksesta tai tieto voi tulla esiin jälkikäteen.

Mikäli Kelan haluttaisiin tarkemmin seuraavan ulkomaille maksettavia tukia, tarkoittaisi se työtä kaikille suomalaisille, jotka saavat tukia ulkomaille. Kela esimerkiksi joutuisi useammin lähettämään tuensaajille kirjeitä ja selvittämään, mitä hakijat ulkomailla tekevät.

– Halutaanko, että rajoitukset koskevat meitä kaikkia, jos ruvetaan tutkimaan syitä, miksi ollaan ulkomailla, Rasimus pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.