Kela alkaa maksaa uutta "epidemiatukea"

Kela alkaa maksaa uutta etuutta koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia.

Väliaikaista epidemiatukea voivat saada vanhemmat, jotka hoitavat lastaan kotona koronaepidemian takia ja ovat siksi joutuneet ottamaan palkatonta vapaata työstään.

Lisäksi sitä voivat saada sellaiset henkilöt, jotka on ohjattu karanteeninomaisiin oloihin ulkomailta saapumisen vuoksi.

Epidemiatukea voi nyt hakea Kelasta. Sitä voi hakea myös takautuvasti.

Epidemiatukea maksetaan poikkeusolojen ajan eli ainakin 16.3.‒13.5.2020 välisenä aikana. Jos poikkeusolot päättyvät aikaisemmin, myös tuen maksaminen lakkaa.

Vanhempi tai huoltaja voi saada tukea, jos hoidettava lapsi on varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksen 1.–3. luokalla, perusopetukseen valmistavassa opetuksessa tai saanut päätöksen erityisen tuen tarpeesta tai pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Hakijan tulot eivät vaikuta tuen määrään

Tuen määrä on 28,94 euroa arkipäivältä  eli 723,50 euroa kuukaudessa. Hakijan tulot tai lasten määrä eivät vaikuta tuen määrään. Lapsen hoitamisen takia tukea voi saada samassa taloudessa vain yksi henkilö kerrallaan.

Lomautettu tai työtön ei voi saada epidemiatukea. Tukea ei myöskään voi saada äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai hoitovapaalla oleva.

Jos asiakas on aiemmin hakenut tartuntatautipäivärahaa ja saanut siitä hylkäävän päätöksen, hän voi selvittää oikeutensa epidemiatukeen.

Hakemukseen pitää liittää työnantajan todistus palkattomasta poissaolosta, joka johtuu koronaepidemiasta. Liitteeksi käy myös muu selvitys, jossa kerrotaan vastaavat tiedot.

Myös hakijan työnantaja voi lähettää todistukseen tarvittavat tiedot Kelan työnantajan asiointipalvelussa tai lomakkeella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja