Keittiötasot puusepän tekeminä

Liimapuulevy on sekä komeaa että monikäyttöistä. Kävimme katsomassa, kuinka sitä valmistetaan Salossa korkeatasoisiin levyihin erikoistuneessa pajassa, jossa suuri osa tuotannosta tehdään käsityönä.

"Näitä lähtee meiltä eniten massiivipuisiin laatupöytiin ja tuoleihin, televisiotasoihin ja kirjahyllyihin mutta myös keittiötasoiksi", luettelee Tuomas Peltola Solid Furniture Oy:stä. "Ero massatuotantoon on se, että kun siellä koneet tekevät kaiken automaattisesti ja lopputuloskin on sen mukaan konemainen, meillä puusepät valitsevat sopivat, puun luonteen mukaiset lamellit asiakkaan toiveen mukaan. Valmiiseen tuotteeseen saadaan sillä tavalla oikeanlainen käsityön leima."

Tällä hetkellä varastosta löytyy noin 15 puulajia. Eniten käytettyjä ovat Eskolan mukaan pähkinä, joka on juuri nyt kaikkein halutuin, mutta suosittuja ovat myös jalava, saarni ja tammi.

"Kotimainen koivu on aina kestosuosikki", Eskola huomauttaa.

Raaka-aine tuodaan sisään puutavaranippuina. Ne puretaan ja lankut särmätään sirkkelillä. Seuraava pysäkki on höyläkone, jonka läpi ne ajetaan kahteen kertaan: ensimmäisellä lankut sahataan halutun levyisiksi soiroiksi ja höylätään ylä- ja alapinnalta, toisella soirot höylätään kaikilta neljältä pinnaltaan suoriksi ja mittatarkoiksi. Nyt ne ovat valmiita liimattaviksi.

Ennen liimausta puuseppä valitsee levyyn tulevat soirot. Hän tarkastaa jokaisen silmämääräisesti ja kääntää ne siten, että lopullisesta pinnasta tulee mahdollisimman kaunis. Kun järjestys näyttää halutulta, hän merkitsee ne, jotta järjestys säilyy oikeana myös silloin, kun ne siirretään liimauspuristimeen.

Soiroihin levitetään liimaa ja ne pannaan puristimeen siksi aikaa, että liima ehtii kuivua. Kuivumisaika on tyypillisesti noin 8 - 10 minuuttia, mutta varmuuden vuoksi levyä pidetään puristimessa puolisen tuntia.

Puristimesta matka jatkuu leveänauhahiomakoneeseen, jonka läpi levy ajetaan kolmeen kertaan eri karkeuksilla. Ensimmäinen karkeus on noin 40, toinen 150 ja lopullinen pinta hiotaan karkeudella 240.

Levy viimeistellään ajamalla se täsmälleen tilattuun mittaan, reunat viimeistellään ja levy viedään pintakäsiteltäväksi. Jos se on tarkoitettu huonekalupuolelle, siihen tehdään ensin esimerkiksi tarvittavat upotusloveukset, se viedään koottavaksi ja vasta sen jälkeen pintakäsittelyyn.

Levyn paksuus riippuu luonnollisesti käyttötarkoituksesta. Pituus määräytyy sen mukaan, millaista raaka-ainetta on käytettävissä. Pääsääntöisesti sisään tuleva raaka-aine on 2,4 metrin mittaista, mutta 3,5 metrinenkään levy ei Peltolan mukaan ole heille ongelma. Leveys puolestaan riippuu leveänauhahiomakoneen rajoituksista.

"Mutta käsityönä nekin pystytään ylittämään", Peltola toteaa.

(JKA 12.3.2006)

Lue myös:

    Uusimmat