Mainos

Keittiö uusiksi

Muutoksen suunnittelu Helena Karihtala

1980-luvun rivitaloasunnossa on omistajat vaihtuneet ja sen myötä tehdään myös hieman remonttia. Kodin uusina asukkaina on nuorehko avopari, joilla on kaksi iloista koiraa. Asuntoon on tarkoitus tehdä kokonaisremontti, mutta me paneudumme keittiöön ja sen uusimiseen. Uudistettava keittiö on hyvin tyypillisen näköinen 80-luvun keittiö. Toki tämä voisi palvella vielä nykyisiäkin asukkaita, mutta tänne halutaan luoda vähäeleinen ja moderni kokonaisilme. Toiminnat on nyt sijoitettu siten, että ensin on korkea yksikkö, jossa jääkaappi sekä hyllykaappi. Sitten on vesipiste heti korkeiden kaappien jälkeen. Tiskikone on kuitenkin sijoitettu vastakkaiselle puolelle, sillä viereen se ei olisi mahtunut. Päädyssä on liesi uuneineen. Toiveina on, että kaapistojen ovet ovat sileät ja valkoiset, säilytystila on maksimoitu ja että kahdelle koiralle löytyisi myös hyvä paikka ruokailla.

Uudistettu keittiö on nyt vähäeleinen ja lähes täysin valkoinen. Keittiö on myös hieman tilavampi nyt, sillä muoto muutettiin U-keittiöstä tupla I-keittiöksi. Keittiö avautuu myös osaksi olohuonetta, sillä osittain huoneiden välisenä tilanjakajana olleet yläkaapistot poistettiin kokonaan. Kun keittiö muodostuu nyt kahdesta pitkästä sivusta, se mahdollisti myös pitkät vetolaatikot. Näihin laatikoihin saa mahtumaan uskomattoman paljon tavaraa. Pitkän laatikon sisällä on myös erillinen vetolaatikosto aterimille. Lieden paikka vaihtui keittiön päädystä entisen tiskikoneen paikalle. Uuni on lieden alapuolella. Uunin alla olevaan sokkelitilaan saimme hyvän säilytyspaikan uunipelleille.

Lattia uusittiin. Vanhan parketti poistettiin ja lattia laatoitettiin klassisella, neliönmuotoisella valkoisella lattialaatalla.

Pöytätasot ovat valkoista Silestone -puristekiveä ja se on toteutettu nykyaikaisesti superohuena, vain noin sentin paksuisena. Tästä johtuen sokkelia hieman korotettiin, jotta työskentelytaso säilyisi 90 cm:n korkeudessa.

Välitilan seinäpinta on maalattu Tikkurilan hopeanhohtoisella Taika-maalilla ja sen eteen asennettiin mittojen mukaan teetetty lasi. Valaisimina ovat ohuet loisteputkivalaisimet. Yläkaapistot ja liesituuletin toistavat vähäeleistä linjaa. Liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin. Pitkänomaisissa kaapeissa ei ole vetimiä lainkaan, vaan avautuminen tapahtuu pomppusaranoiden avulla.

Päätyseinä maalattiin myös Taika-maalilla hopeanhohtoiseksi. Vastakkaisen seinän toiminnot säilyivät lähes ennallaan, vain tiskikoneen sijainti on uusi. Uudella paikallaan lähellä seinää kone ei liioin häiritse avattaessa, vaikka keittiössä hääräisi useampikin henkilö. Myös koirien ruokakupit mahtuvat olemaan avatun oven alapuolella. Koiraperheessä kun ollaan, on koirien muonasäilytys huomioitu jo suunnitteluvaiheessa.

Allaskaapiston viereen on sijoitettu oma paikka kuivamuonalle ja lemmikkien namipaloille. Muun perheen kuvamuona säilytetään korkeassa apteekkarin kaapissa, jossa on sisällä erilliset vedettävät laatikostot. Apteekkarin kaapin viereen sijoitettiin jääkaappi ja pakastin. Kun tämä korkea yksikkö on sijoitettu aika keskelle paikalle tässä keittiö- ja ruokailutilassa, on näkymä olohuoneen puolelta katsottuna rauhallinen, sillä kaikki keittiön muut toiminnat sijoittuvat seinän takana olevaan syvennyksessä olevaan tilaan. Moderniin kokonaisuuteen sopii hyvin myös altaaseen magneetilla kiinnittyvä Magisson keittiöliinateline.

Ruokapöytä ja tuolit tuotiin vanhasta kodista, kattovalaisin on uusi. Kokonaisuuden pohjavärinä on neutraali valkoinen, ja sitä pehmentää tumma puu.

Tuotetiedot:

 • Keittiön kaapit Nixi / Sani-keittiö, ovet ja verhoilu maalattu mdf, väri Nixi-valkoinen
 • Kaluste ilman tasoja 8.800,-
 • Nixi-Kaluste Oy/Petikon Nixi-keittiöt/ www.nixi.fi
 • Tasot, Kvartsi; väri Blanco Zeus/Ylämaan Graniitti Oy, www.ylamaangraniitti.fi
 • Tasot 2.622,-
 • Koneet: AEG/Electrolux, Oy Electrolux Ab, www.aeg.fi
 • Koneet 4.707,-
 • Allas Blanco Gamma 420 U rst (1364), 415,- Lapetek
 • Valot, pistorasiat, virransyötöt Slim-sarja, Valot (9513) 79,-/kpl; virransyöttö 45,-eur/kpl; pistorasia 61,-Eur/kpl
 • Jätevaunu Selecta 1715, 260,- www.lapetek.fi
 • Keittiökokonaisuus NIXI KEITTIÖT / Petikon Nixi-Keittiöt
 • Tiilipojanlenkki 4 , Vantaa, Puh (09) 853 4686, www.nixi.fi
 • Magneetilla kiinnittyvä Magisson keittiöliinateline
 • tiedustelut Oy Grana Finland Ab, Hannu Reiman 044-3089000 hannu.reiman@grana.fi, www.magisso.fi
 • Keittiön lattialaatat: Quadra Matt, 29.6 x 29.6
 • Hinta: 24,40 euroa / m2
 • Kymppilattiat & Kaakelit, www.kymppilattiat.fi
 • Välitilan lasit: Lasi Laitsaari Oy, www.lasilaitsaari.fi
 • Ruokailutilan valaisin: Yki Nummen Lentävä lautanen 359,- Stockmann
 • Takaseinän maali: Tikkurila Taika-helmiäismaali, sävy: Peittävä hopea HM www.tikkurila.fi
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.