Kehitysvammaisten kohtelu sai mielenosoittajat liikkeelle

Viimeaikaiset kehitysvammaisten kuolemantapaukset saivat tänään mielenosoittajat liikkeelle Helsingissä.

Reilut sata kehitysvammaista, heidän läheistään ja hoitajaansa ovat osoittaneet mieltä eduskuntatalolla aamupäivällä. Julkisuudessa esillä olleet kehitysvammaisten kuolemat saivat järjestöaktiivit liikkeelle.

Mielenosoitukseen osallistunut vammaisaktivisti Sami Helle on huolissaan vaikeimmin vammaisista, jotka makaavat sängyssä.

- Tuntuu, että heikoilla ei ole väliä. Vaikka ihminen olisi kuinka heikko, kukaan ei saa päättää ottaa toisen henkeä, Helle sanoo.

Helle asuu itse Tyynelän asuntolassa Helsingissä. Hän toivoo, että kehitysvammaisten asumisoloihin kiinnitettäisiin huomiota.

Yli 2000 kehitysvammaista asuu laitoksessa

- Asuntoloihin pitää saada lisää ohjaajia, ja vammaisen pitää saada itse päättää, asuuko yksin vai yhdessä jonkun kanssa.

"Toivottavasti tapaukset ovat viimeisiä"

- Olemme syvästi järkyttyneitä ja haluamme kunnioitusta. Laitos ei ole koti. Kehitysvammaisten pitäisi voida asua omissa kodeissa, sanoo toiminnallinen puheenjohtaja Tommi Kivimäki kehitysvammaisten Me Itse -yhdistyksestä.

Kivimäen mukaan kuolemantapauksia ei voi rinnastaa keskenään, eikä hän lähde syyttelemään hoitohenkilökuntaa.

- Toivottavasti nämä tapaukset ovat viimeisiä. Uskon, että Lehtimäen opisto on ihan turvallinen hoitopaikka, Kivimäki sanoo.

Kivimäki kuitenkin toivoo, että hoitajien rikostaustat tutkitaan.

Lupauksille saatava katetta

Järjestöjen Me Itse ja Steg för Steg järjestämään mielenosoitukseen saapui paikalle myös useita kansanedustajia.

Yksi mielenosoituksen iskulauseista kuului: "Meillä on oikeus puhua". Yleisö alkoikin hymistä, missä ovat kehitysvammaiset puhujat, kun kansanedustajien puheet jatkuivat tasaiseen tahtiin vammaisten omien alkupuheenvuorojen jälkeen.

Riihimäkeläinen Me Itse -aktivisti Teuvo Taipale tarttuikin megafoniin tilaisuuden lopuksi.

- Nyt on saatu lupauksia tilanteen hoitamiseksi. On muistettava, että ei voi vaan luvata, Taipale sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat