Kehitysavun leikkaaminen jakaa puolueita Säätytalolla: "Hankala kysymys", sanoo RKP:n Adlercreutz

PS:n Purra: "Summista ei ole päästy yksimielisyyteen" 9:30
Näin hallitusneuvottelijat kommentoivat neuvottelutilannetta keskiviikkona aamulla

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat eri mieltä siitä, pitäisikö kehitysyhteistyömenoja leikata.

Kehitysyhteistyömenojen leikkaaminen jakaa Säätytalon hallitusneuvotteluihin osallistuvia puolueita.

Perussuomalaiset haluaisi kehitysyhteistyöhön mahdollisimman suuria leikkauksia, ja myös kokoomus on ollut valmis kehitysapuleikkauksiin.

Molemmat puolueet rajaisivat kuitenkin Ukrainan tukemisen leikkausten ulkopuolelle. 

RKP puolestaan lisäisi kehitysyhteistyömenoja nykyisestä.

– Emme tietenkään ole valmiita suuriin leikkauksiin (kehitysyhteistyömenoista). Mehän haluaisimme lisätä kehitysyhteistyövaroja niin, että saavutamme 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi tänään Säätytalon neuvotteluihin saapuessaan.

Viime vuonna Suomen kehitysyhteistyömenot olivat ulkoministeriön mukaan yhteensä noin 1,5 miljardia euroa, mikä on alustavien tietojen mukaan 0,58 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Varsinaisten kehitysyhteistyömenojen osuus oli noin 727 miljoonaa euroa. Loput 808 miljoonaa euroa olivat muita kehitysyhteistyömenoja, joihin luokitellaan muun muassa pakolaisten vastaanottokustannuksia ensimmäisen vuoden ajalta.

Henrikssonin mukaan kehitysyhteistyömenot ovat asia, josta hallitusneuvotteluissa tullaan neuvottelemaan "paljon".

– Joudumme maksamaan tukea pitkään Ukrainalle, mutta se ei tarkoita, että kaikki muu voidaan unohtaa. Suomen oltava luotettava kumppani myös tulevaisuudessa.

Onko RKP valmis leikkaamaan kehitysyhteistyömenoista lainkaan?

– Nähtäväksi jää, Henriksson sanoo.

"Hankala kysymys"

Myös RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz uskoo, että kehitysyhteistyömenoista syntynee Säätytalolla vääntöä.

– Se on hankala kysymys, josta yritetään päästä sopuun. Asiasta on hyvinkin erilaisia näkemyksiä, Adlercreutz sanoi keskiviikkona aamulla Säätytalolla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei keskiviikkona aamulla ottanut suoraan kantaa siihen, pitäisikö kehitysapumenoista leikata.

Lue myös:

    Uusimmat