Kazakstanin uusi presidentti vaihtoi ensitöikseen pääkaupungin nimen – Astana on nyt Nursultan

Kazakstanissa senaatin puhemies Kassym-Jomart Tokajev on vannonut presidentin virkavalan. Maata 30 vuotta hallinnut Nursultan Nazarbajev ilmoitti eilen televisiopuheessaan jättävänsä presidentin tehtävänsä.

Tokajev hoitaa presidentin tehtävää ensi vuoden keväällä pidettäviin presidentinvaaleihin saakka.

Televisioidussa nimitystilaisuudessa tuore presidentti esitti ensitekijöikseen, että pääkaupunki Astana pitäisi nimetä Nazarbajevin mukaan Nursultaniksi. Tokajev myös ylisti Nazarbajevia visionäärisyydestä maan uudistamisessa.

Parlamentti hyväksyi presidentin esityksen.

Astana kääntyy paikallisella kielellä pääkaupungiksi, ja spekulaatiot kaupungin uudelleen nimeämisestä Nazarbajevin mukaan ovat velloneet jo hyvän aikaa.

Tytär nimitetty puhemieheksi

Nazarbajev säilyttää edelleen vahvan otteen maasta. Hänellä on muun muassa pysyvä paikka Kazakstanin kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

Senaatti myös nimitti Tokajevin tilalle puhemiehen tehtävään entisen presidentin tyttären, Dariga Nazarbajevan. Häntä on pitkään pidetty mahdollisena vallanperijänä, vaikka Nazarbajev itse on sitkeästi kiistänyt suunnitelleensa vallan siirtämistä yhdellekään kolmesta tyttärestään.

Lue myös:

    Uusimmat